SEO Dersleri

Google’da 1. Sayfada Çıkmak İçin Yapılması Gereken SEO Çalışmaları

Google’da Birinci Sayfada ÇıkmaGoogle'da-1.-Sayfada-cikmak-icin-Yapilmasi-Gereken-SEO-calismalari

Google başta olmak üzere diğer tüm arama motorlarında ilk sayfalarda hatta en üst sıralarda çıkmak tüm web site sahipleri için çok önemlidir. Her site sahibi, kendi web sitesinin ilk sıralarda olmasını ister. Google’da ilk sayfalara gelebilmek ise diğer arama motorlarına göre biraz daha meşakkatlidir. Bu yüzden Google algoritma sistemlerini iyi bilip, sitenizi Google’da ilk sayfaya çıkarmak için düzenli olarak SEO çalışmaları yapmalısınız. Böylelikle web sitenizi Google’da ilk sayfaya taşıyabilirsiniz. Peki, Google’da birinci sayfada olmak için SEO açısından dikkat edilmesi gerekenler ve yapılması gerekenler nelerdir?

Kaliteli İçerikler Üretin

Web sitenizde yer alan içeriklerin kalitesi Google sıralamanızın durumu açısından büyük bir öneme sahiptir. Çünkü Google her zaman içerik konusuna çok dikkat etmektedir. Web sitenizde yer alan içeriklerin işe yarar ve güzel içeriklerden oluşması gerekmektedir. Google her zaman kullanıcılarına doğru bilgi içeren sayfaları ulaştırmayı amaçlamaktadır. Bu yüzden sizde Google’a sayfalarınızla ilgili doğru ve kaliteli içerikler sunmalısınız. Kaliteli içerik oluşturmanın ve Google açısından kabul edilebilir bir içerik yaratmanın ilk kuralı kesinlikle sitede kopya içerik barındırmamaktır. Google kopya içeriğe sahip sitelerin sıralamalarını geriletmektedir. Kaliteli içerik üretmek için içeriğinizin; özgün, güncel, kaliteli, zengin ve farklı olmasına önem gösterin.

Link Kalitenize Dikkat Edin

Google, web sitelerin link kalitesine büyük oranda önem vermektedir. Bir sitenin link kalitesini belirleyen unsur ise siteye alınan Backlinklerdir. Sizin sitenize ait sayfa linklerinin başka sitelerde yer alması Google tarafından önemsenmektedir. Başka sitelerde yer alan içeriklerin içinden ya da görseller üzerinden sizin web sitenize yönlendirmeler yapılması, bu sitelerin aslında size referans olduğunu göstermektedir. Burada önemli olan nokta ise sizin linklerinizin hangi sitelerde yer aldığıdır. Sektörünüz ve sayfalarınız ile ilgili olan sitelerden backlink almanız link kalitenizi artıracaktır. Kaliteli içerikleri üzerinden sitenize yönlendirme yapılması yine olumlu bir durumdur. Tam tersi durumlara bakacak olursak; Google tarafından spamlanmış olan sitelerden link almayın. Site içerisinde çok fazla link barındıran web sitelerden link almayın. Link alacağınız sitenin kalitesine ve link alacağınız içeriğin kalitesine dikkat edin.

RankBrain Algoritmasına Önem verin

Google, kendi kullanıcılarına daha iyi hizmet verebilmek içün neredeyse sürekli kendi algoritma sistemlerinde yenilikler yapmaktadır. Bu yüzden SEO çalışmaları yaparken bu algoritmaları yakından takip ederek, onlara göre çalışmalarımızın seyrini değiştirmeliyiz. RankBrain algoritması da web sitelerin sıralamalarını ciddi anlamda etkileyen bir Google güncellemesidir. RankBrain, yapay zeka olarak nitelendirilmektedir. RankBrain, insanlar tarafından yapılan sorgulamaların, Google arama motoru tarafından insan mantığı ile düşünülerek algılanmasına yönelik bir algoritmadır. Böylelikle Google, listeleyeceği sonuçları insanların aradığına en yakın mantık ile vermeye çalışmaktadır. RankBrain algoritmasından uygun çalışabilmek için; “içeriklerinizin özgün olmasına, içeriklerinizde doğru anahtar kelimelerin kullanılmasına, spam kelimeler kullanmamaya, kullanıcıları yanıltacak sayfa içerikleri oluşturmamaya, sayfa içeriklerinizde mevcut anahtar kelimelerinizin türevlerini de kullanmaya ve benzeri noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir.

Google'da-birinci-Sayfada-cikmak-icin-Yapilmasi-Gereken-SEO-calismalari

Sayfa Başlık Uzunluğuna Dikkat Edin

İnternet sitenizde yer alan sayfaların title kısmının yani sayfa başlık açıklamasının karakter uzunluğuna dikkat edin. Google açısından title uzunluğunun en fazla 70 karakterden oluşması gerekmektedir. 70 karakterin üzerindeki sayfa açıklamaları Google’da tam yazıldığı şekliyle gösterilmemektedir. 70 karakterden sonrasında “… (üç nokta)” yer almaktadır. Ayrıca title kısmını oluştururken başlığınızda içeriğiniz ile ilgili olan anahtar kelimenin yer almasına da dikkat edin. Sayfa başlıkları sizin Google’da bulunmanızı kolaylaştıran alanlardır.

Anahtar Kelime Seçimi ve Sayısı

SEO çalışmaları açısından en önemli noktalardan birisi anahtar kelimelerdir. Çünkü anahtar kelimeler web sitelerin Google’daki vizeleridir. Yani anahtar kelimeler, insanların size Google üzerinden ulaşabilmelerine etki eden yegane faktörlerdendir. Bu yüzden içeriklerinizde kullanacağınız anahtar kelimeleri özenle ve doğru olarak seçmelisiniz. Belirleyeceğiniz anahtar kelimelerin sizi insanların aramalarına ulaştırması gerekmektedir. sayfa içeriklerinizde kullanımı oranı yüksek diye içeriğinizle alakası olmayan anahtar kelimeleri kesinlikle kullanmayın. Çünkü Google bu konu da size gereken cezayı fark edildiğinde verecektir. Anahtar kelimelerinizin uzunluğu da yine Google açısından önemlidir. Bir içerik için kullanılması gereken en fazla anahtar kelime sayısı 10’dur. Ancak bunun ideal hali 5 kelimeden oluşmaktadır. Karakter sayısı olarak ise anahtar kelimelerin 260 karakterden az olması gerekmektedir.

Meta Description Açıklaması

Meta description alanı, Google arama sonuçlarında sayfa başlığının altında yer alan kısımdır. Description alanı SEO açısından önemlidir. Çünkü bu alana yazacağınız açıklama metni hem sayfa içeriğiniz hakkında bilgi verecek hem de Google’da bulunmanızı kolaylaştıracaktır. Ayrıca kullanıcılar yaptıkları aramalarda, meta description alanında okuduklarına göre de o siteye girip girmeme kararı alırlar. Meta description için yazacağınız açıklama içerisinde anahtar kelimelerinizin olmasına dikkat edin. Bir başka dikkat etmeniz gereken nokta ise meta açıklama uzunluğunun 160 karakteri aşmaması olacaktır. Çünkü 160 karakterden fazla olan meta description yazıları Google tarafından eksik gösterilmektedir. Ayrıca 160 karakterden fazla olan açıklamalar spam algısı da yaratabilmektedir.

Heading Etiket KullanımıGoogle'da-1.-Sayfada-cikmak-icin-Yapilmasi-Gereken-SEO-calismalari-

SEO açısından heading etiketlerinin kullanılması önemlidir. Heading etiketleri bir sayfa içerisindeki başlıkların, hiyerarşik olarak önem derecesini ifade etmektedir. Heading etiketleri içerisinde anahtar kelimeleriniz ve anahtar kelimelerinizin türevlerini kullanmaya dikkat edin. Heading etiketleri h1, h2, h3 ve h4 diye sıralanmaktadır. İçeriğinizde heading etiketlerini kullanırken; h1 etiketini en fazla 1 tane h2 ve h3 etiketlerini en fazl 4 tane olacak şekilde kullanın. Heading etiketleri de sizin Google’da bulunmanıza fayda sağlayacak bir kıstastır.

Site URL’sini Oluşturma

İçeriklerinizin site URL’sini oluştururken içerisinde anahtar kelime kullanmaya özen gösterin. Hazırladığınız içeriğin başlığı neyse link yapısı da o şekilde belirlenmelidir. Bu durum Google’ın sitenizi algılayıp, anlamlandırabilmesi adına önemli bir faktördür.

Sitenizde Görsel Kullanımına Dikkat Edin

Web sitenizde kullandığınız görsellere dikkat etmeniz gerekmektedir. Her yüklediğiniz görsel içerik boyut oranını artırdığı için zamanla sitenizin hızını da olumsuz yönde etkilemeye başlayacaktır. Hem sitenizin açılış hızını hem de site içinde gezinirken sayfaların açılış hızını yavaşlatacaktır. Bu da hem Google hem de ziyaretçileriniz açısından olumsuz bir durumdur. Bu yüzden sitenize yükleyeceğiniz görsellerin boyutunu çeşitli programlar sayesinde küçülterek sitenize yüklemesini yapınız. Ayrıca gereksiz görsel kullanımında da kaçının. Site görselleri konusunda dikkat emeniz gereken bir başka durum ise; yüklediğiniz görsellerin title kısmını ve alt tag kısmını boş bırakmayın. Çünkü buraya yazacağınız başlık metni ve fotoğraf etiketleri sayfanızın görsel arama sonuçlarında çıkmasını sağlayacaktır.

Dahili Link Kullanımı

Site içi linkleme, SEO çalışmalarının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Bu konuda önerimiz; site içi linkleme yaparken aşırıya kaçmamanız gerekir. Site içi link sayısının ortalama olarak 100’ü geçmemesi önerilmektedir. Ancak bu kesin bir kural değildir. Site içi linkler sayfalarınızın Google botları tarafından indexlenmesi için kullanılmaktadır. Eğer sitenize gereksiz sayfalarınız olduğunu düşünüyorsanız bu sayfaları Google dizininden kaldırabilirsiniz.

Harici Link Kullanımı

Harici link kullanımı oldukça dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Harici linkleme çalışmaları, Google tarafından dikkate alınmaktadır. Burada önemli olan nokta harici link sayınızın 20’yi geçmemesidir. Gereksiz link kullanımı olacaksa eğer bunlar “nofollow” etiketi kullanılarak yapılmalıdır.

Google'da-birinci-Sayfada-cikmak-icin-Yapilmasi-Gereken-SEO-calismalari-

NoFollow Link Kullanımı

Siteniz üzerinden vereceğiniz ancak kalitesine güvendiğiniz linkleri nofollow olarak vermeniz gerekmektedir. Google tarafından da sitelerde nofollow linklerin kullanılması önerilmektedir. Sonuçta sitenizden yapılacak link çıkışları sizin kefil olduğunuz siteyi temsil etmektedir. Bu açıdan kalitesine güvenmediğiniz site linklerini nofollow olarak çıkışını verin.

Favicon Simge Kullanımı

Bazı web sayfalarının, adreslerinin başında özel, ufak simgeler yer almaktadır. Bunlar favicon olarak adlandırılmaktadır. Faviconlar web siteleri açısından bir kalite unsurudur. Faviconlar, sitenin kullanıcıların aklında kalması açısından etkilidir. SEO’ya da katkısı bulunmaktadır.

Javascript Dosya Kullanımı

Web sitesinde kullanılan javascript dosyaları, site hızını yavaşlatmaktadır. Bu yüzden gereksiz javascript dosyaları siteden kaldırılmalıdır. Ayrıca mevcut javascript dosyaları da yardımcı araçlar ile optimize edilerek, dosya boyutları küçültülmelidir. Çünkü site hızı Google tarafından önemsenen bir kriterdir.

Robots.txt Dosyasının Kullanılması

Robots.txt dosyası, arama motorlarına siteniz hakkında ön bilgi veren bir kılavuz dosyadır. Sayfanın Google’da listelenip, listelenmeyeceğini belirtmek için kullanılır. Sitenizi ziyaret eden Google botlarının hangi dizinleri indexlemesi gerektiği konusunda bir yönlendirme yapmanıza olanak tanır. Bu yüzden robots.txt kullanımı Google açısından çok önemlidir.

Google'da-1.-Sayfada-cikmak-icin-Yapilmasi-Gereken-SEO-calismalari-neler

Sitemap Dosyasının Kullanılması

Sitemap dosyası, site içerisindeki URL yapısını belirtmek amacıyla kullanılır. Web sitesinin sahip olduğu sayfa yapıları ve taranması istenen URL’ler, sitemap ile gösterilmektedir. Sitemap, arama motoru robotlarının site içerisinde izleyeceği yol haritasını belirlemek için kullanılmalıdır.

Domain Yaşı Faktörü

Domain yaşının SEO çalışmaları açısından ve Google bakımından belirli bir etkisi bulunmaktadır. Google domain yaşına bir güven kıstası olarak bakmaktadır. Yani domain yaşı eski olanları, daha kalıcı, güvenli, tecrübeli ve daha özgün içeriklere sahip site olarak değerlendirmektedir. Bu da domain yaşı eski olan sitelerin SEO çalışmaları açısından katkısı olmaktadır.

Resim Ölçü Etiketlerinin Kullanılması

Web sitesinde gösterilen fotoğrafların mutlaka ölçüleri belirtilmelidir. Kullandığınız tüm fotoğrafların uzunluk ve genişlik ölçülerine ait bilgiler girilmelidir. Bu durum şu açıdan önemsenmelidir: ölçüsü belirtilmeyen görseller Google tarafından önce tam ekran olarak açılır ardından ise gerçek boyutunda gösterilir. Bu da zaman açısından bir kayba yol açmaktadır. Küçükte olsa bu durumdan dolayı Google açısından olumsuz etkilenmemek için görsellerin height ve width etiketlerini en baştan ekleyin.

Site HTML ve CSS Yapısı

Sitelerin HTML ve CSS yapılarının düzgün kodlanması çok önemli bir kriterdir. Sitenizin düzgün bir tasarımda olması ve ayrıca sitenizin hızlı açılması bakımından bu kodlamalara dikkat edin. Ayrıca HTML ve CSS yapısının düzgün kodlanmış olmasına dair onay belgesi almakta önemli bir faktördür. Çünkü onay sertifikalı siteler, Google nezdinde daha değerlidir.

google-seo-calismalari

Backlink Kazanımı

Web sitenize almış olduğunuz backlinkler, Google açısından bir öneme sahiptir. Hem sitenize verilen değer bakımından hem de Google tarafından index almanız açısından önemlidir. Tabi burada önemli olan kaliteli backlinkler almanızdır. Bu da sektörünüz ile alakalı olan sitelerden, içeriklerden ve özgün sitelerden backlink almanız ile mümkündür. Link çöplüğüne dönmüş sitelerden ve Google tarafından spamlanmış sitelerden kesinlikle uzak durun.

Anahtar Kelimelerinizi Dikkat Çekici Yapın

Anahtar kelimelerinizi bold ve italik yaparak, Google botları tarafından daha dikkat çekilecek hale getirebilirsiniz.

Sayfa Yüklenme Hızı

Sayfa yüklenme hızı, 2015 yılından itibaren en önemli SEO kriterleri arasındaki yerini almıştır. Sayfa yüklenme hızı hem ziyaretçiler hem Google botları açısından önem teşkil etmektedir. Sitenizin Google tarafından hızlı indexlenmesi ve site ziyaretçilerinizin sitenizde daha iyi dolaşabilmesi için site yüklenme hızınıza dikkat edin.

Google’da birinci sayfada çıkmak için yapılması gereken tüm bu SEO çalışmaları, düzen ve istikrar gerektirmektedir. SEO çalışmaları düzenli ve sürekli yapıldığı zaman faydasını ve etkisini göstermektedir. Eğer iyi bir strateji ve düzenli bir SEO çalışması yapılırsa, o zaman hem Google’da birinci sayfada olabilir hem de rakiplerinizden bir adım öne geçebilirsiniz. SEO çalışmalarının başarıya ulaşabilmesi ve sitenizin Google’da birinci sayfaya gelebilmesi için; site içi SEO, site dışı SEO ve sosyal medya SEO çalışmalarının hepsini eş zamanlı yapmanız gerekmektedir.

SEO konusundaki çalışmalarınızda yardım almak için Stratejik SEO ile iletişime geçebilirsiniz. SEO çalışmaları kapsamında verilen SEO hizmetlerimizi inceleyebilir ve SEO fiyatları üzerine teklif isteyebilirsiniz.

Yorum (3)

  1. ömür avatarı
    ömür
    11/12/2018 Yanıtla

    OKUMANı İSTERİM LÜTVEN
    Merhaba değerli arkadaşla hanı derlerya ne arıyorsan googleden ören ıyıde arkadaşlar Ses sistemi kiralama googlede ilk sıraya cıkma makalelerını
    devamlı okuyarak uyguluyorum bu sefer dahada kötü oluyor dahada geri düşüyorum sızlerden ricam lütven herkez bı zaman sonra
    ölecek bu bilgilerınızı doğu yansıtmanızı dilerım yakışmaz bızlere sızlerın seo anlatma tarzından yola cıktıkca kötüye gidiyor
    madem sızlerın anlatıklarınız doğruysa neden geri düşüyorum ?Eğerki yanlış kaynaklar verıyorsanız burdan sızlere soylytorum
    bılıyorumki bu işten para kazanıyorsunuz anlıyorum ozaman yalan yanlış bılgiler verıpte insanları yanıltmayınız lütven.
    Saygılarımla ömür: burdan bana ulaşabilirsiniz yada siteme yorum bırakarak ulaşabılırsınız.
    ŞUNUDA SOYLEMEKTEN VAZ GECEMEYECEM : BAZI SİTE VAR NE ALEXSİ VAR NE PR Sİ VAR NEDEN FAZLA MAKALE
    YAZISI VAR AYRETTEN DAHA YENİ DOMAİL OLDUĞU HALDE İLK SİRALARDA BUNA AKIL ERDIREMIYORUM HERŞEY PARA DEYIL LÜTVEN BANA YARDIMCI OLURMUSUNUZ?

    • Stratejik SEO avatarı
      Stratejik SEO
      11/12/2018 Yanıtla

      Merhaba;
      Öncelikle her şey tabi ki para değil. Biz bu işi profesyonel olarak yapıp danışmanlık hizmeti sağlıyoruz ama blog yazılarımızda ki amacımız para kazanmak değil, faydalı sağlamak. Siteminize direkt burada yer vermek istedik. Siteminizin direkt bize ait olmadığını düşünsek de, muhatap bulamadığınızı ön görerek yanıtlamak istedik. Hatırlatmakta fayda gördüğüm bir diğer nokta ise yardım talep ederken lütfen reklam yapmaya, bunun üzerinden de nofollow tanımlamalarıyla sitenize yer vermeye çalışmanız hiç etik değil!

      SEO uzmanı olma yolunda ilerlediğiniz bu süreçte ayrıntıların önemini kaçırmamalısınız. Sadece bu yazıya bakarak her şeyi yapsanız bile 2016 yılında yayınlanmış bu içerik ardından SEO gibi dinamik bir dünya da bir çok şeyin değiştiğini ön görmelisiniz. Bu içeriğin güncellenmemesi bizim bir eksiğimiz olmakla beraber, benzeri konuların güncel tekniklerine elimizden geldiğince, güncel içeriklerimizde yer vermekteyiz.

      Sitenize baktığımızda ilk ve en çok gördüğümüz şey “anahtar kelime”. Ziyaretçilerinizin site içerisinde rahat bir şekilde gezip, onları yönlendirmekten ziyade sadece ziyaretçiyi içeri sokmak adına anahtar kelimelerle doldurulmuş bir site izlenimi uyanmaktadır. Aşırı hareketlilik sitenizde dikkati dağıtmakla beraber, site mimarisinin yanlış yapılandırılmasından dolayı kullanıcı deneyimi çok düşük seviyededir.

      Bu içerikte bile yer alan bir çok konunun (sayfa yüklenme süresi, site içi link inşası vb. ) sitenizde doğru yapılandırılmadığı gözlenmektedir. İçeriğinizi şekillendirmek için yazdığımız güncel konuları kontrol edebilir, bilgi almak istediğiniz konularda bizimle iletişime geçebilirsiniz.

      Bunun yanı sıra SEO’nun hedef kitle ve sektör odaklı değişkenlik gösteren bir alan olduğunu unutmamalısınız. Bazı sektörler için backlink olmazsa olmaz iken bazı sektörler için anahtar kelime ile örtüşen kategorilerin olması yeterlidir. Bazı sektörlerde mobil uyumluluk neredeyse hiç önem arz etmezken bazı sektörlerde mobil uyumlu bir site olmadan tüm kriterlere sahip olsanız da başarıya ulaşamazsınız. Bu kriterlerde öne çıkan değerleri belirleyen ise Google değil hedef kitleniz ve rakiplerinizdir.

      Size ilk önerimiz sitenizi, rakipleriniz ile kıyaslayıp eksiklik analizi yapmanız. Bunun ardından web sitenizi Google için değil hedef kitleniz için tasarlayıp, optimize etmenizdir. Aklınıza takılan herhangi bir konuda info@stratejikseo.com adresine mail atabilirsiniz.

  2. isacotur Blog avatarı
    isacotur Blog
    17/05/2020 Yanıtla

    Google 1. Sayfada Çıkmak yazınıza bekleriz herkesi

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir