Google Panda Nedir?

23 Şubat 2011 tarihinde ilk çıktığı günden bu yana önemini giderek katlayan Google Panda kısa süre içerisinde SEO uzmanları tarafından en çok dikkat edilen algoritmalar arasındaki yerini almıştır. Adını Google mühendisi olan Navneet Panda’dan alan Google Panda algoritması, düşük içerik kalitesine sahip web site ve sayfaları aramalarda daha geri plana atmak üzerine geliştirilmiştir.

Google Panda Nedir? Amacı Nedir?

Google Panda kısaca, SEO çalışmaları kapsamında çeşitli sebeplerle hak edilmeyen sıralamaların önüne geçmeyi ana hedefleri arasına alan, Google arama motorunun içerikler üzerinden web sitelerini değerlendirmeye alma amacı ile kullandığı ve SPAM faktörlerini en ufak detayına kadar incelemeyi ilke edinen bir algoritmadır. Google Panda web sitenizde eğer problemli içerikler yer alıyorsa sitenize büyük cezalar verebilmektedir. Öte yandan Google Panda algoritmasının ana amacı kaliteli içerikleri kullanıcıları ile buluşturan web sitelerinin pozisyonlarını arama sonuçlarında iyileştirmek, zayıf içeriklerle donatılan web sitelerini ise daha aşağılara çekmektir. Burada bir diğer önemli nokta, Google Panda algoritmasının spesifik olarak yalnızca kalitesiz içeriğe sahip sayfaları etkilememesidir. Kalitesiz sayfalara sahip web siteleri, bu algoritma ile birlikte domain gücü anlamında zarar gördü. Bu da farklı sektörlerde Google sıralamalarını büyük ölçüde etkiledi. Google Panda algoritması ile birlikte kaliteli içeriklere sahip sayfa ve web sitelerin ön plana çıkartılmasına ek olarak; sosyal medyayı daha aktif ve etkin bir şekilde kullanan web siteleri de ön plana çıkartılmaya başlanmıştır.

Google Panda Temel Kontrol Alanları

  • İçeriklerin zayıf ya da zengin oluşunun kontrolü,
  • İyi ve kaliteli içeriklerin kullanıcılarla daha çok buluşturulması,
  • İçeriğin özgünlük derecesi,
  • Yazının olduğu sayfaya giren ziyaretçilerin ortalama olarak o sayfada ne kadar kaldıkları (Bounce rate, yani hemen çıkma oranı yüksekse yazı alt sıralara düşürülebilir).

Google Panda Algoritmasından Olumsuz Etkilenmemek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Google Panda algoritmasından olumsuz yönde etkilenmemeniz için dikkat etmeniz gerekenler içeriklerinizin kalitesi ile ilgilidir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken başlıca hususları aşağıdaki gibi maddelendirebiliriz:

  • Site içi yinelenen ya da farklı sitelerden alınan kopya içeriklerden kaçının
  • İçeriklerinizin ilgili konu hakkında hedef kitlenizin tüm sorularına yanıt verdiğinden emin olun
  • İçerik konularının sitenin genel teması ile uyumlu olmasına özen gösterin
  • İçeriğinizi zenginleştiren görsel, video ve infografik gibi araçlardan yararlanın.
  • İçeriğinizde imla ve noktalama işaretlerine dikkat edin.
Google RankBrain Nedir?

Google RankBrain, Google tarafından geliştirilen, arama sonuçlarını oluşturma konusunda Google’a yardımcı olan ‘Akıllı’ algoritmadır. Milyonlarca kelimenin matematiksel ifade ile yazılması ve bunun bilgisayar üzerinden anlamlandırılması üzerinedir. Yapay zekalı olan bu algoritma, bilgisayarların insan davranışlarını gözeterek Google’a sorulan sorulara en doğru cevabı veren siteleri daha iyi süzgeçten geçirme amacı ile kurulmuştur. Diğer birçok algoritmadan farklı olan Google Rankbrain, yapay zeka ve makine öğrenimi kavramlarının devreye girdiği bir algoritmadır. Makine öğrenimi bir çeşit yapay zekadır. Ancak makine öğrenimi sisteminde insanların sisteme bir bilgi iletmesine gerek olmaz. Sistem kendi kendine bilgi toplayabilir ve kendi kendine işlem yapabilir. Makine öğrenimi boyunca elde edilen veriler üzerinden arama sonuçlarının sıralamalarını etkilemektedir. Dolayısıyla Google, Rankbrain algoritmasının oluşturulmasıyla birlikte neyi, neden aradığımızı daha iyi kavramaya başlamıştır. Bizim Google aramalarında bıraktığımız ayak izleri, Google Rankbrain algoritmasının kaynağı olmaktadır.

Google Rank Brain’in Amacı

Google Rankbrain’in çalışma şekli ve diğer özellikleriyle ilgili genel hatlarıyla yukarıda sizlere bilgi sunduk. 2015 yılı ile birlikte uygulamaya konulan Rankbrain algoritması, gelecek yıllarda gelişimini sürdürecek ve ‘search intent’i anlama konusunda daha da yetkinleşecektir. Dolayısıyla Google Rank Brain’in ana amacının kullanıcı deneyimini geliştirmek olduğunu söyleyebiliriz. Google verilerine göre, günde ortalama olarak 3 milyar sorgu gerçekleşmektedir. Bunlardan 450 milyonu ilk defa yapılan sorgular arasında yer alıyor. Google Rank Brain’in gelişmesi ile birlikte pek rastlanmayan sorgular, ilgili arama sonuçları ile gösterilebilecek. Bu da kullanıcıların karşısına daha doğru sonuçlarla çıkılmasını sağlayacak.

Google Pirate Nedir?

Adından da belli olacağı üzere Google Pirate, online ortamda yasal olmayan; yani korsan film, müzik gibi materyallerin Google arama sonuçlarını yansımasını engellemeye çalışan bir filtreleme algoritmasıdır. Ana amacı spamları ve hileli çalışmaları engellemektir. Her yıl kendini güncelleyerek geliştiren Google Pirate, birçok web sitesinin sıralamalarını önemli oranda etkilemektedir. Google Pirate algoritmasının en çok etkilediği web site türleri arasında film, video, müzik ve TV siteleri yer almaktadır. Yapılan her güncellemenin ardından bu algoritmanın web sitenizi nasıl etkileyeceğini bilmek ve öngörmek, web site içeriklerinizi optimize ederek hedef kitlenizden daha fazla insanla buluşma şansınızı arttıracaktır. Google Pirate algoritması ile birlikte telif haklarını ihlal eden siteler geri plana atılırken, orijinal içeriklere sahip siteler ön plana çıkarılmaya başlanmıştır. Öte yandan yalnızca film, müzik gibi materyallerin dışında tamamen kopya olan içerikler de bu algoritmaya takılabilir. Örneğin, bir yazınızın kaynak gösterilmeden başka bir sitede yayınlandığını görürseniz Google Pirate’e şikayet edebilirsiniz. Bu yüzden farklı bir kaynaktan aldığınız içeriklerin ve görsellerin kaynağını göstermeniz, Google Pirate algoritmasından olumsuz yönde etkilenme riskinizi azaltacaktır.

Google Pirate Algoritmasının Etkileri

Telif haklarını ihlal eden tüm web sitelerin sıralamaları düşürülecek ya da direkt kaldırılmaya başlandı. İlgili alanlarda telif hakkını ihlal etmeyen web siteleri ön plana çıkmaya başladı. Örneğin, film ile ilgili aramalarda artık imdb, beyazperde.com, sinemalar.com gibi web siteler daha ön plana çıkmaya başlamıştır.

Google Possum Nedir?

Google Possum algoritması, Google arama motorunun arama sonuçlarını yerel işletmelere göre ayarlamaya başladığı ilk algoritmasıdır. İlk defa 2016 yılında duyurulan bu algoritma, birçok kişi tarafından Google Panda ya da Google Penguen’in bir güncellemesi olarak nitelendirilmektedir. Ancak Google Possum tamamen ayrı bir algoritma olarak geliştirilmiştir. Bu algoritma ile birlikte yerel arama sonuçlarında yaşanılan yerden ziyade arama yapılan konum daha aktif hale getirilmiştir. Bu algoritmanın SEO alanında çalışanlara en büyük faydası, fiziki olarak tek bir yerde hizmet veren kurumlara, diğer noktalarda da ilk sıralarda çıkma şansı vermesidir. Böylelikle kullanıcının aradığı şeye daha kolay bir şekilde erişmesi hedeflenmektedir. Basit bir örnekle bu algoritmayı açıklayabiliriz. Google üzerine yemek yazdığınızda, karşınıza çıkan arama sonuçlarında konum olarak size yakın olan yemek yerleri sıralanacaktır. Günümüzde halihazırda Google’ın çekirdek algoritmasına dahil olan Google Possum ile yerel aramaların optimize edilmesinin yanı sıra spam değerlendirmeleri de genişletilmiştir. Doğru bir strateji ile uygulanacak yerel SEO çalışmaları ile, Google Possum algoritmasının size getireceği potansiyel faydadan maksimum seviyede yararlanabilirsiniz.

Google Possum Temel Kontrol Alanları

  • Spam değerlendirmeleri
  • Yerel aramalarda sayfa otoritesi kontrolü
  • Yerel arama terimi uyumluluğu
Google Penguen Nedir?

Google Penguen algoritması resmi olarak ilk kez 2012 yılında SEO dünyasına giriş yapmıştır. Penguen algoritmasının yayınlandığı ilk dönemlerle birlikte ana işlevi doğal olmayan link profillerini değerlendirmeye almak ve spam teknikler kullanarak Google’ın referans bağlantıya ait yönergelerine manipüle eden sitelerin sıralamasını geriletmekti. 2016 yılına girilmesi ile birlikte Penguen, çekirdek algoritmaya dahil olmuştur. Google Penguen algoritması kısaca, web sitesine verilen backlinklerin kalite yönergelerine uygun olup olmadığını ölçümleyen bir algoritmadır. Böylelikle düşük kaliteli backlinklerin tespiti daha kolay hale geldi. Sitenizle ilgili ve kaliteli backlinkler almak bu konuda önemlidir.

Google Penguen Algoritmasından Olumsuz Etkilenmemek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Düşük kaliteli backlinlerin tespitinin daha kolay geldiği Google Penguen algoritması ile birlikte sıralama kaybı yaşayan web site sahipleri,tüm backlinklerini Google Search Console ve Ahrefs üzerinden incelemelilerdir. Bu noktada özellikle kendinizin bilgisi dışında başkası tarafından eklenen backlinkleri kontrol etmeli; kalitesiz, düşük otoriteli ve alakasız backlinkleri ayıklamalısınız. Öte yandan sizin tarafınızdan yapılan çapraz link kullanımı, backlink satın alınması, aşırı düzeyde yorum backlink kazanımı, otomatik oluşturulan makaleler ile kazanılan backlinkler kontrol edilmelidir. Doğal olmayan; yapay olan ve spam içeren tüm backlinklerinizi ayıklamalısınız.

Google Penguen Temel Kontrol Alanları

  • Spam linklerin kontrolü
  • Düşük kaliteye sahip linklerin kontrolü
  • Sahip olunan linklerin konu bütünlüğünün kontrolü
  • Zararlı yazılıma sahip web sitelerinden gelen bağlantıların kontrolünün sağlanması
  • +18 web sitelerden gelen bağlantıların kontrolü
  • Kazanılan backlinklerin doğallık kontrolü
  • Referans bağlantı kazandıran linkli kelimelerin kontrolü
  • Sahip olunan linklerin etkileşim kontrolü

Sonuç olarak Google Penguen algoritmasının temel kontrol alanlarını incelediğimizde, bu algoritmanın en önemli işlevinin backlink analizi olduğu söylenebilir. Bu yüzden Google Penguen kaynaklı trafik kaybı yaşayanlar, backlink konusunda web sitelerini eksiksiz olarak optimize etmelilerdir. 

Google Hummingbird Nedir?

2013 yılında resmi olarak yayınlanan Google Hummingbird algoritması, ilk çıktığında hakkında çok da resmi açıklama yapılmamıştır. Ancak etkileri itibarıyla SEO dünyasına büyük etkileri olmuş bir algoritmadır. Söz konusu bu algoritmanın ana işlevi, kullanıcıların yaptığı arama amacını anlayarak en ilgili sonuçları sıralamak ve böylelikle kullanıcı deneyimini iyileştirmektir. Bu algoritma çıkana kadar arama sonuçları sıralamasının en önemli belirleyicileri sayfa otoriteleri ve bağlantılardı. Hummingbird algoritması ile birlikte aramalarda ‘Search intent’ kavramı ön plana çıktı. Dolayısıyla Google Hummingbird algoritması ile birlikte kullanıcı deneyimin arttırılması hedeflenmektedir.

Google Hummingbird algoritmasında ‘Machine learning’ kavramı ön plana çıkmaktadır. Yapay zeka ile öğrenme olarak nitelendirebileceğimiz bu kavram, bir makinenin kendi kendisine yeni bilgiler öğrenebilmesidir. Burada insanların makineye ne yapması gerektiğini söylemelerine gerek kalmıyor. Nitekim makine, zamanla belirli tespitler yapıp kendi kendisine çıkarımlar yapıyor. Google Hummingbird algoritmasının çalışma mantığı tam da bu şekildedir. Örneğin; ‘Kadıköy pizza’ gibi aramalarda ilk olarak Yemek Sepeti yerine lokal pizzacıların çıkması, Hummingbird algoritmasının etkisine örnek olarak gösterilebilir.

Hummingbird Temel Kontrol Alanları

  • Anahtar kelime deposu haline gelen içeriklerin kontrolü
  • UX’i arka plana iten, anahtar kelime kullanımını ön plana çıkaran içeriklerin kontrolü
  • Arama sonuçlarının spam kontrolü
  • Kullanıcı deneyimini geliştirme
  • Kelimeleri anlamlandırarak arama niyetini daha iyi kavramak


Google Hummingbird Algoritmasından Olumsuz Etkilenmemek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kullanılan anahtar kelimelerin  listesini çıkarmaktan ziyade, söz konusu anahtar kelimelerin tartışmalar içerisinde nasıl kullanıldığına dikkat edin
  • Sosyal medya ağları aracılığı ile konuşulabilir içerikler üretmeye çalışın
  • Sitenizde yorum, inceleme gibi alanlara yer verin
  • İçeriklerinizde mekanik ve kalıplaşmış anahtar kelimelerden çok, long-tail anahtar kelimelere yer vermeye gayret edin.
Google Pigeon Nedir?

Google’ın yerel arama sıralama algoritması olan Google Pigeon, ilk olarak Temmuz 2014 tarihinde duyurulmuştur. Google Pigeon algoritmasının ana amacı yüksek kullanıcı deneyimi sunan arama sonuçları oluşturulabilmektir. Arama yapan kişinin yer aldığı konuma göre en iyi arama sonuçlarını sunmayı hedeflemektir. Yerel algoritma ve çekirdek algoritma arasında bir nevi köprü işlevi gören bu algoritmanın gelmesi ile birlikte arama sonuçlarının yaklaşık olarak yarısı bu algoritmadan etkilenmiştir. Yerel dizin sitelerinin üst sıralara tırmanmasına yardımcı olan bu algoritma, Google standart arama ve harita arama hizmetleri arasında da bir bağ meydana getirmiştir. Nitekim Google Pigeon algoritması Google Maps ile etkileşim halinde olacak şekilde geliştirilmiştir. Bu algoritmanın çıkmasından evvel Google Web aramaları ile Google Haritalar aramaları farklı sonuçlar verebiliyordu. Ancak Google Pigeon algoritması ile birlikte sonuçlar benzeşmeye başladı. Google aramalarını lokasyon ile desteklemek amacı ile çıkarılan bir algoritma türüdür. Google Pigeon algoritmasından olumsuz yönde etkilenen web site sahipleri, doğru ve yeni algoritmaya uygun yerel SEO stratejileri geliştirmesi ile birlikte olumsuz sonuçları kısa sürede elimine etmeye başlayabilir.

Google Pigeon Temel Kontrol Alanları

  • Konum kaynaklı yanlış eşleşmelerin kontrolü
  • Google My Business yapılandırma ayarları
  • Yerel manipülasyon analizi
  • Spam kontrolü
Google Mobilegeddon Nedir?

Resmi olarak ilk kez 2015 yılında yayınlanan Mobilegeddon algoritması, birçok kişi tarafından mobil devrimin başlangıcı olarak nitelendirilmektedir. Mobilegeddon algoritması ile birlikte mobil aramalarda mobil uyumlu sayfalara öncelik verilmeye başlanmıştır. Nitekim bu algoritmanın çıkması ile birlikte mobil aramalarda mobil uyumlu sayfalar daha üst sıralara tırmanmaya başlarken, mobil kullanıcı deneyimi düşük sayfalar daha arka plana itilmeye başlandı. Dolayısıyla mobil aramalardaki kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik geliştirilen bir algoritmadır.

Mobilegeddon, mobil öncelikli indekslemeye geçiş aşamasında yapılan ilk güncellemeydi. Bu yüzden ilk işlevi mobil SEO uygulamalarını doğru yapan web sitelerini ödüllendirmekten ziyade; mobil kullanıcı deneyimi görece zayıf olan web sitelerin arama sonuçlarında geri plana itilmesi üzerine kurulmuştur.

Mobilegeddon Temel Kontrol Alanları

  • Sayfaların mobil uyumluluk derecesinin kontrolü
  • Mobilde okunması zor içeriklerin bulunması
  • Flash kontrolü
  • Mobil kullanılabilirlik ile ilgili hataların kontrolü
Google Mobile First Indexing Nedir?

Türkçesi ‘Mobil öncelikli indeksleme’ olan mobile first indexing algoritması, Google tarafından mobil kullanıcı deneyimine uygun yapıya sahip olan web sitelerini Google aramalarında daha ön plana çıkarma amacı güden ve Mart 2018 tarihinde uygulamaya koyulan bir sıralama algoritmasıdır. Mobil kullanımlarda sitenin ve sayfalarının hızlı açılması, metinlerin okunabilir büyüklükte ve yapıda olması gibi standartlara sahiptir.

Mobile First Indexing Temel Kontrol Alanları

  • Mobil kullanıcı deneyiminin seviyesi
  • Tam mobil uyumluluk seviyesi
  • Site yükleme hızının maksimuma çıkarılması
  • Kaynakların erişime açık bırakılması
  • Masaüstü deneyimi, mobil deneyime uyarlamak