SEO Dersleri

Google Analytics Kullanım Rehberi – Kullanıcı Deneyimini Arttıracak Araçlar

Google Analytics Kullanıcı Deneyimini Arttıracak Araçlar

Google Analytics Kullanım Rehberi - Kullanıcı Deneyimini Arttıracak Araçlar

Yazı İçeriği


Dijital pazarlamada kullanıcı deneyimini arttıracak yöntemler son derece önem kazandı. Sitenize gelen ziyaretçilerin sitenizden ne beklediğini anlayıp çalışmalarınızı bu doğrultuda geliştirebilmenizi sağlayan site analiz araçları mevcuttur. Google’ın ücretsiz olarak sunduğu Google Analytics aracı ile ziyaretçilerin siteniz içerisinde nasıl bir gezinme gerçekleştirdiğini detaylı olarak inceleyip kullanıcıların sizden ne beklediğini anlayarak tasarım, içerik ve reklam çalışmalarınızı bu doğrultuda şekillendirebilirsiniz. Google Analytics ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bir önceki “Google Analytics Kullanım Rehberi – Kitleye Genel Bakış adlı blog yazımızı inceleyebilirsiniz. Google Analytics kullanıcı deneyimlerini Google Analytics > Davranış Akışı > Genel Bakış bölümünden genel kısa ve net verileri görüntüleyebilirken Site İçeriği, Site Hızı, Site Arama, Etkinlikler ve Denemeler sekmelerinden detaylı verilere erişim sağlayabilirsiniz.

Google Analytics Davranış Akışı

Google Analytics Davranış Akışı

Davranış akışı sekmesinden sitenize gelen ziyaretçinin hangi sayfa üzerinden geldiğini ve daha sonrasında hangi sayfalarda ne kadar süre geçirdiğini genel olarak görebilirsiniz. 100K ziyaretçi üzerinden yapılan analizlerde ziyaretçilerin site içi davranışlarını kontrol edebilirsiniz. Davranış akışı sekmesinde veriler size ziyaretçi kitlesine göre ayrılmış olarak gelecektir. İsterseniz sol üst bölümden kendinize uygun gruplandırma yapabilirsiniz.

Site İçeriği

Google Analytics Kullanım Rehberi - Kullanıcı Deneyimini Arttıracak AraçlarZiyaretçilerinizin sitenizde daha uzun süre zaman geçirebilmesini sağlayacak en iyi yol SEO uyumlu özgün içeriklerinizdir. Sitenizdeki içeriklerin ziyaretçiler üzerinde nasıl bir etki yarattığın anlamak bir sonraki içeriklerin belirlenmesinde size yol gösterecektir. Site içeriği analizleri ile ziyaretçilerin hangi sayfada ve kategoride ne kadar süre kalındığını inceleyerek içerik planlaması yapabilirsiniz.Site ziyaretçilerinin hangi sayfada ortalama ne kadar süre kaldığını yine site içeriği sekmesinden görüntüleyebilirsiniz.

Tüm Sayfalar : Sizin belirlediğiniz zaman diliminde sitenizdeki hangi sayfayı kaç kişi ziyaret ettiğini ve ne kadar süre kaldığını tespit edebilirsiniz. Giyim sektöründe hizmet veren bir firma olduğunuzu düşünelim. Bayan giyim, erkek giyim, çocuk giyim adlı üç sayfanız olasın. Tüm sayfalar sekmesinden bu üç sayfayı ziyaret eden kişileri ayrı ayrı inceleyebilirsiniz. Bu sayfalara kaç kişinin giriş yaptığını, ortalama ne kadar süre kaldığını, hemen çıkma oranı gibi verileri detaylı olarak görebilirsiniz.

Ayrıntılı İçerik İncelemesi : Adından da anlaşılacağı gibi sayfaların alt kategorilerine kadar hangi sayfanın ziyaret edildiğini görebilirsiniz. Giyim sektöründe yer alan site örneğimizden devam edelim. Bayan giyim sayfasının alt kategorilerinden gömlek ve pantolon sayfalarını ziyaret eden kişi sayısının diğer sayfalarınıza oranla daha yüksek veya düşük olduğunu fark ettiniz. Eğer ziyaretçi trafiği düşük ise içerik geliştirirsiniz, yüksek ise ziyaretçi trafiği düşük olan sayfalara daha fazla içerik üretirsiniz. Böylelikle hangi kategori için içerik geliştirmeniz gerektiğini hangi sayfalara daha fazla yoğunlaşmanız gerektiği ile ilgili daha net kararlar verebilirsiniz.

Açılış Sayfaları : Ziyaretçilerin hangi sayfanız üzerinden sitenize giriş yaptığını görüntüleyebilirsiniz.

Çıkış Sayfaları : Ziyaretçilerin hangi sayfanız üzerinden sitenizden çıkış yaptığını görüntüleyebilirsiniz.

Site Hızı

Google Analytics Kullanım Rehberi - Kullanıcı Deneyimini Arttıracak Araçlar

Ziyaretçileri siteden çıkmasının en büyük sebebi yavaş sitelerdir. Daha çok sunucu kaynaklı gerçekleşen site hızının düşük olması bulut sunucuların yaygınlaşmasıyla bir nebze olsun azalma gösteriyor. Ancak tamamen bittiği söylenemez. Site hızı sekmesinden sayfaların ne kadar süreden yüklendiğini, tarayıcı ve ülke bazlı olarak filtreleyebilirsiniz. Bu veriler doğrultusunda sitenizde görülen teknik aksaklıkları giderebilir ve kullanıcı deneyimini arttırabilirsiniz.

Genel Bakış : Bildiğiniz gibi ziyaretçiler için sayfaların açılma hızı çok önemli. Site hızı sekmesinden site hızını tarayıcı, ülke ve sayfa bazlı inceleyebilirsiniz. Türkiye’den sitenize giriş yapan kişiler için sayfanızın ortalama yüklenme hızı 2,45 sn ya da chrome tarayıcısından gelen ziyaretçiler için sayfanızın ort. yüklenme hızı 1,25 sn gibi verilerin yanı sıra özellikle çok sayfası bulunan büyük sitelerde işimize yarayan sayfa bazlı site hızı kontrolü. Az önceki  Giyim sitesi örneğimizden bayan giyim sayfasının ort. yüklenme hızı 3,50 sn olduğunu gördüğünüzde bu sayfada hızı yavaşlatan etmenleri düşünerek optimizasyon yapabilirsiniz.

Hız Önerileri : Sayfalarınızın görüntülenme sayısını, ortalama yüklenme hızını,sayfa hızı önerilerini ve PageSpeed puanını görebilirsiniz. PageSpeed puanından genel bir inceleme yaparken ilgili sayfanın sayfa hızı önerilerinin üzerine tıkladığınız zaman direkt PageSpeed bağlantısı yapılarak sayfanın uygunluğunu detaylı görüntülenebilir.

Site Arama

Google Analytics Kullanım Rehberi - Kullanıcı Deneyimini Arttıracak AraçlarZiyaretçiler web sitesinde istediği verilere kolay bir şekilde ulaşamadığı zaman arama sekmesine yönelirler. Google Analytics’in site arama raporları ile arama kutusundan aranan kelimeleri öğrenebilirsiniz. Bu raporlar ile size gelen ziyaretçi kitlesinin ihtiyacını öğrenirken site araması ile en çok aranan içerik için tasarımda iyileştirmeler yaparak ilgili içeriği ziyaretçilerin daha hızlı erişmesini sağlayabilirsiniz. Site arama verilerine erişim sağlayabilmek için Yönetici>Ayarları Görüntüle>Site Arama Ayarları>Site Arama İzlemesi” bölümünden izleme butonunu aktif hale getirmeniz gerekecektir.

Site arama izlemesi bölümünü aktif hale getirebilmeniz için Google Analytics’in ilgili alanında sorgu parametresini girmeniz gerekmektedir. Sorgu parametresi sitenizin alt yapısına göre değişkenlik göstermekte olup, hızlıca sitenizde arama yaparak anlayabilirsiniz. Örneğin kendi sitemizde arama bölümüne “SEO Testi” aramasını giriyorum. Bu bağlantı URL’sinde de göreceğiniz gibi “/?s” ile başlayan bir parametre yer almakta. Buradan yola çıkarak sorgu parametremin ‘s‘ olduğunu anlıyor ve Analytics tarafında da sorgu parametremi ‘s‘ olarak tanımlıyorum. Siz de sitenizde arama yaptıktan sonra bu şekilde parametrenizi bulabilirsiniz. Yazılım kaynaklı parametreler büyük küçük veya farklı ifadeleri içerebilir. Bu ifadelerin hepsini izleyebilmek için farklı seçenekleri sorgu parametresine tanımlamanız gerekmektedir.

Genel Bakış : Site ziyaretçilerinizin yüzde kaçı site aramasını kullandı? Kaç farklı arama yapıldı? Arama yaptıktan sonra ne kadar süre sitenizde kaldı? Kulağa hoş gelen bu soruların tüm cevaplarını site arama> genel bakış sekmesinden görebilirsiniz. Site içeriğinizde yapılan aramanın arama terimini, site arama kategorisini ve başlangıç sayfasını ayrı ayrı inceleyebilirsiniz.

Arama Terimleri : Site aramasının hangi kelime ile yapıldığını, bu kelimeyi kaç kişi aradığını, aradıktan sonra sayfada ne kadar süre kaldığı gibi verileri arama terimleri sekmesinden detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Arama Sayfaları : Sitenizde arama yapan ziyaretçilerin hangi sayfanızdayken arama yaptığını tespit edebilirsiniz. Unutmayın ki ziyaretçiler istedikleri verilere ulaşamadığı zaman arama kutusuna yönlenirler. Arama sayfalarını belirlemek sayfalarda oluşan tasarım ve yerleştirme eksiklerini gidermemiz için bize ipucu sunmaktadır.

Etkinlikler

Google Analytics etkinlikleri ile kullanıcı etkileşimlerine ulaşabilirsiniz. Web sitenizde bulunan video, reklam tıklamaları, flash öğeleri etkileşimleri gibi tüm işlemleri izleyebilirsiniz. Örneğin sitenizde bulunan bir videoda Oynat-Durdur, ileri – geri butonlarına ne kadar tıklandığını görebilirsiniz. Aynı şekilde sitenizde bulunan reklamların hangi sayfadan ne kadar tıklandığını detaylı olarak görebilirsiniz. Böylelikle site içeriklerini düzenleyebilir, reklam gelirlerini arttırabilirsiniz.

Yayıncı

Yayıncı sekmesinden ziyaretçi verilerini alabilmek için Google Analytics hesabınızı AdSense veya Ad Exchange hesaplarınız ile bağlamanız gereklidir. Bu hesaplardan gelir elde eden kişilerin sitelerini Analytics üzerinden takip etmeleri kazançlarını arttırmak adına büyük katkılar sağlamaktadır. Yayıncı sekmesi altında yer alan “Genel Bakış“, “Yayıncı Sayfaları“, “Yayıncı Yönlendirenler” sekmelerden daha detaylı verileri inceleyebilirsiniz.

Denemeler

Ziyaretçilerin tepkisini ölçebileceğiniz denemeler sayesinde sitenizi içerik ve tasarım yönünden verimliliği arttırabilirsiniz. Google Analytics denemeler ile A/B modeli testler oluşturarak kullanıcılara farklı varyasyonlar şeklinde sunabilirsiniz. Sonucunda hangi varyasyona talep yüksek ise sitenizi bu doğrultuda geliştirebilirsiniz.

SEO Çalışmalarının kontrolü ve sürekli izlenmesi çalışmaların verimliliği için çok önemlidir. Tüm SEO süreci sırasında Google Analytics takibi çalışmalarınızın vazgeçilmez bir parçası olmalıdır. Bir sonraki Google Analytics yazımızda görüşmek dileğiyle Takipte Kalın 🙂

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir