SEO Dersleri

Özel Okullar İçin SEO ve Dijital Pazarlama Stratejileri

Özel Okullar İçin SEO ve Dijital Pazarlama Stratejileri

Yazı İçeriği

Özel okul arayanlar önce internette okul araştırmaya başlıyor. Bu yüzden velilere ve öğrencilere internet ortamından ulaşmak son derece önemli. Özel okullar öğrencilerine kendini anlatmak ve okul hakkındaki algıyı yönetmek gibi sebeplerle dijital medyayı verimli şekilde kullanmalı. Peki, bu nasıl olacak?

Özel Okulların Neden Dijital Pazarlamaya İhtiyacı Vardır?

Artık velilerin ve öğrencilerin okul seçerken attığı ilk adım internete bakmak. “İstanbul özel okullar” ya da “en iyi özel okullar” gibi arama terimlerini kullanarak okul aramaya başlıyorlar. Bu yüzden sizin ilgili arama terimlerinde olmanız ve onların sizi bulması gerekiyor. Bunun yolu da dijital pazarlamadan geçiyor. Üstelik durum sadece bundan ibaret değil. Özel okul arayışında olan öğrencilerin karşısına diğer özel okul reklamları da çıkıyor, sosyal medya mecralarında aday öğrencilerle iletişim halindeler gibi gibi pek çok süreç etkili ve başarılı dijital pazarlama stratejileri ile verimli hale getiriliyor. Bu yüzden bir özel okulun dijital çağın gerektirdiği gibi internet ortamında ulaşılabilir olması ve öğrencilere güven veren bir dijital profil oluşturması gerekiyor.

Özel Okullar İçin SEO ve Dijital Pazarlama Stratejileri
Özel Okul Seçimi Yapacak Öğrenciler İçin Dijital Pazarlama:
İnternet çağına doğmuş ya da sonradan internetle tanışmış olan bir kitleye hitap edildiğini düşünürsek onları özel okul seçimi için dijital pazarlama yolu ile ikna edebileceğinizi söyleyebiliriz. Dijital mecralarda okulun varlığını görmek, ilgi çekici özelliklerini görmek, okulun eğlenceli yönlerini görmek ve okulun öğrencilerinin yazdığı yorumları okumak onlar için karar vermede rol oynayan önemli faktörlerdendir.

Özel Okullar İçin Nasıl Bir Dijital Pazarlama Stratejisi Kurgulanmalıdır?

Özel Okullar İçin Dijital Pazarlama Kanalları

Özel okulların kullanabileceği dijital pazarlama kanalları vardır. Bu kanalların kullanılabilmesi için öncelikle bir web sitesi oluşturulmalıdır. Dolayısıyla öncelikle size web sitesine dair detayları anlatmak istiyoruz.

Özel Okullar İçin Web Sitesi

Web sitesinde velinin ve öğrencinin görmek istediklerine yer verilmeli, okulu anlatacak şekilde tasarlanmalıdır. Bunun dışında dijital pazarlamada sizi diğer özel okulların üstünde konumlandıracak özelliklere yer verilmelidir.

Veli Gözünden Web Sitesi

Özel okul için web sitesi tasarlarken okulunuzun sunduğu imkanları gözler önüne sermeye dikkat etmelisiniz. Özel okulun eğitim kademelerine ve bunların açıklamalarına yer vermelisiniz. Laboratuvarlarınızı detaylı olarak anlatmalısınız. Yemekhanede çıkan yemek çeşitliliğine vurgu yapmalı ve hijyenikliği vurgulayacak ibareleri web sitenize eklemelisiniz. Kayıt yapılacak butonlar ve kayda dair detaylar ulaşılabilir yerde olmalı. Ayrıca varsa indirim olanaklarına ve fiyat politikasına da yer verilmeli. Eğer fiyat politikanıza yer vermek istemiyorsanız burs ve indirim olanaklarına dair detaylara değinebilirsiniz. Kısacası bir velinin görmek istediği bütün özellikleri web sitenizde barındırmaya çalışmalısınız.

Öğrenci Gözünden Web Sitesi

Okulunuza kayıt olmak isteyen aday öğrenciler bir eğitimin yanı sıra web sitesinde sosyal aktiviteleri ve okulun kampüsüne dair detayları görmek isterler. Çünkü okul onlar için aynı zamanda sosyalleşebilecekleri ve günlerinin büyük kısmını geçirecekleri bir ortamdır. Bu yüzden okulda düzenlenen sosyal aktiviteleri, kulüpleri, gezileri, okulun bahçesini, sınıflarını ve onlara sunduğunuz imkanları web sitenizde bulundurmalısınız. Var olan öğrencileriniz ise akademik takvim ve sınav takvimi gibi onları aydınlatacak detayları web sitesinde arar. Bunun yanı sıra öğrenci kulüpleri ve sanatsal etkinlikler gibi sayfalar da öğrenciler için oldukça önemlidir. Var olan öğrencilerinizi web sitesine yönlendirecek içerikler oluşturabilirsiniz. Çünkü onlar web sitenize her girdiğinde sizin için ziyaretçi trafiği olarak olumlu bir dönüş olacaktır.

Okul Açısından Web Sitesi

Okulun web sitesi kendinizi anlatacağınız bir alandır. Benimsediğiniz vizyon, misyon, geçmişe dair detaylar, eğitim prensipleriniz, eğitim kaliteniz, benimsediğiniz öğrenim görüşü, öğrencilere katacaklarınız, onları hangi idealler doğrultusunda yetiştireceğiniz web sitenizde yer almalıdır. Böylece bir eğitim kurumu olarak kendinizi en iyi şekilde ifade edebilirsiniz. Bunun yanı sıra mezun olan öğrencilerinize dair başarı tabloları ve örneğin ortaokuldan mezun olan öğrencilerin nasıl yönlendirildiği gibi detaylara mutlaka yer vermelisiniz.

Dijital Pazarlama Açısından Web Sitesi

Web sitesi genel olarak yapacağınız bütün reklamların ve dijital pazarlama çalışmalarının yönlendirmesinin sağlanacağı alandır. Bu yüzden yapılan yönlendirmeler sonucunda kullanıcıların sitede daha fazla kalması gerekmektedir. Web sitesi tasarımı gözü yormayacak şekilde, karşı tarafın iletmek istediklerinize kolay ulaşabileceği formatta olmalıdır. Önem verdiğiniz detaylar daha gözle görülür alanlarda konumlandırılmalıdır. Hakkımızda, vizyon misyon gibi alanların yanı sıra iletişim formaları ve bilgileri gibi detaylara da yer verilmelidir.Kurumsal renklerinizi taşımalı ve kurumsallığınızı dijital ortamda da devam etmelidir. Bunun yanı sıra web sitenizin kurumunuzun dijital ortamdaki yansıması olduğu unutulmadan tıpkı kurumunuz gibi dizayn edilmesi gerektiğini unutmamalısınız. Web sitenizin mobil uyumluluğu olmalıdır ve UI ve UX deneyimi ile tasarlanmalıdır.Tasarımın yanı sıra web sitesinde Google reklamları verdiğinizde açılan sayfaların uyumluluğu ve Instagram’daki kampanyalara yönelik sayfaların bulundurulması önemlidir. Yönlendirme yapılacak içeriklere yönelik sayfaların web sitesinde yer alması gerekmektedir.

1. Özel Okullar İçin SEO

Özel okullar için SEO önem taşır. Yazımızın en başında sizlerle özel okul arayışında olanların öncelikle internete bakmayı tercih ettiğinden bahsetmiştik. İşte, SEO bu ilk adımda işinizi kolaylaştıracak dijital bir hamledir. Çünkü sizinle birlikte rakibiniz olan bütün özel okullar arayışta olanların karşısına çıkmak ister. SEO bu amaç doğrultusunda sizi üst sıralara taşıyacak bir çalışmadır.

Özel Okullar İçin SEO ve Dijital Pazarlama Stratejileri

SEO Stratejisi Nasıl Kurgulanmalıdır?

Özel okullar için SEO stratejisi kurgulanıyorsa önce özel okulların özellikleri göz önünde bulundurulmalı. Diğer özel okullarda Bu doğrultuda yapılması gerekenler için bir yol haritası oluşturulmalı.Tek lokasyonda bulunan bir kurumsanız ya da tek bir lokasyon üzerine yoğunlaşmak istiyorsanız sizin için hazırlanan strateji de bu odakta ilerlemelidir. Örneğin; “Sarıyer özel okullar” okulun bulunduğu kampüse yönelik bir anahtar kelime seçimidir. Hizmet ağınızın çevresinde bulunan insanların sizin varlığınızdan haberdar olması için bu adım önem taşır. Eğer Levent’de bulunan bir özel okulunuz varsa sizin hedef kitleniz Levent ve çevresidir. Bu bakış açısıyla ilerleyerek web sitesinde de düzenlemeler yapılmalıdır. Bunun yanı sıra anahtar kerimi seçimi yaparken potansiyel öğrencilerinizin yer aldığı çevre bölgeleri de hedeflemelisiniz. “Maslak özel okul, Etiler Özel Okul ve Ulus Özel okul” gibi anahtar kelime seçimleri ile okulun çevresinde yer alan bölgeleri hedefleyerek bölgesel olarak SEO stratejisi kurgulayabilirsiniz. Birden fazla lokasyonda bulunan bir kurumsanız markalaşmaya odaklanmalısınız. Kolay erişilebilirlik açısından lokasyon bazlı sayfalara ve içeriklere yer vermelisiniz. Her lokasyonunuz için ayrı bir çalışma yürütmelisiniz. Anahtar kelime seçimini lokasyon bazlı ve daha genel biçimlerde yapabilirsiniz. Özel okullar için kullanılan anahtar kelimelerin üzerine yoğunlaşmalısınız. Örneğin farklı lokasyonlarda hizmet veren bir X okulu olduğunu varsayalım; “Bahçeşehir X okulları”, “Başakşehir X okulları” “Küçükçekmece X okulları” gibi marka bazlı anahtar kelimeler kullanmasıyla marka bazlı SEO stratejisi kurgulanabilir.

Özel Okullar İçin İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılmalıdır?

Yaptığınız içerik pazarlamasında paylaşılan blog yazıları ya da içerik sayfaları konusunda seçilen anahtar kelimelerin üzerine yoğunlaşmalısınız. Blog yazarken aday, mezun ve var olan öğrencilere hitap edecek makale konuları seçmelisiniz. Aday öğrenciler hitap ederken imkanları gözler önüne serebilirsiniz. Var olan öğrencilerinizi motive edecek içerikler oluşturabilirsiniz. “Sınavlarda başarılı olmanın yolları” gibi içeriklerle onlara tüyolar verebilirsiniz. Böylece ilgi çekici içerikler üretebilirsiniz. Bunun yanı sıra web sitenizde ailelere de hitap edecek makalelere yer vermelisiniz. İçeriğiniz bilgi bakımından da dolu ve tatmin edici olmalıdır. Okula dair haber ve akademik takvim gibi detayları da paylaşarak mevcut öğrencileriniz için faydalı olacak içerikler üretmelisiniz.

Özel Okullar İçin Site Dışı Tanıtım Stratejisi

Erken kayıt dönemlerinizi ya da burs olanaklarınızı yalnızca kendi sitenizden paylaşmamalısınız. Ünlü haber sitelerinde ya da özel okullarla ilgili içerik üreten sitelerde bu fırsatlarınızı anlatan yazılar yayınlanmalı. Böylece daha fazla kişiye erişebilirsiniz. Ayrıca okulunuzdaki akademisyenlerin makalelerini haber sitelerinde yayınlayarak akademik başarınızı gözler önüne serebilirsiniz.

2.Özel Okullar İçin Sosyal Medya Yönetimi

Bir özel okul için sosyal medya yönetimi yapmak diğer sosyal medya yönetimine göre çok daha zor bir hale gelebilir. Çünkü eğitimciler, öğrenciler, aday öğrenciler, mezunlar ve aileler gibi geniş bir kitlenin beklentilerini karşılamak gerekir.

Özel Okullar İçin SEO ve Dijital Pazarlama Stratejileri

Sosyal Medya Stratejisi Nasıl Belirlenmelidir?

Farklı lokasyonlarda hizmet veren bir kurumsanız stratejiniz her lokasyona özel belirlenmelidir. Her lokasyondaki okul için ayrı bir sosyal medya hesabı ve stratejisi yönetmeniz gerekmektedir. Potansiyel öğrencilerinizin sizi sosyal medyada bulabilmesi için öncelikle resmi sitelerinize bu adresi eklemeniz gerekmektedir. Her sosyal medya platformunun kendine göre bir demografisi vardır. Bu yüzden iletişim dilinizi hem bu duruma uygun tasarlamalı hem de kurumsal kimliğiniz ile ilişkili olmasına dikkat etmelisiniz. Stratejinizi belirlerken bütün kitlenizi göz önünde bulundurmalısınız. Hesaplarınızı canlı tutmalısınız. Kayıt ve sınav dönemleri gibi dönemlerde döneme uygun içerikler üretmeli ve mümkünse daha aktif olmalısınız. Bunun yanı sıra özel günlerde paylaşım yapmayı unutmamalısınız.

Sosyal Medya İçerikleri Nasıl Olmalıdır?

Sosyal medya içerikleriniz hem eğitici öğretici hem de duruma göre eğlenceli olmalıdır. Geniş bir kitleye hitap edildiği için herkes tarafından anlaşılır olmalıdır. Bunun yanı sıra sizi tanıtan içeriklere de yer vermelisiniz. Okulun özellikleri, mezun öğrencileriniz ile ilgili gönderiler, derlikleriniz, eğitim kaliteniz ve bu saydıklarımıza benzer okula dair her detay sosyal medyada paylaşabileceğiniz içeriklerdir.

3.Özel Okullar İçin İnternet Reklamları

İçerik dijital ortamda oldukça önemli olsa da reklam da dijital pazarlamanın olmazsa olmazıdır. Potansiyel öğrencilere kolayca ulaşmanızı sağlayan çalışmalardan biri de reklamdır. Doğru kullanılmış bütçe ve doğru strateji ile birlikte pek çok öğrenciye ve aileye ulaşmanız mümkündür. Bu noktada özellikle zamanlamaya dikkat etmelisiniz. Erken kayıt dönemleri gibi aday öğrencileri çekebileceğiniz dönemlerde reklam yayınlamanız verimli bir reklam stratejisidir.

Özel Okullar İçin SEO ve Dijital Pazarlama Stratejileri

Facebook ve Instagram Reklamları: Facebook hitap ettiği yaş kitlesi dolayısıyla velilere en çok ulaşabileceğiniz sosyal ağlardan biridir. Bu alanda yaptığınız reklamları buna göre özelleştirebilirsiniz. Okulun eğitim kalitesinden ve burs olanaklarından bahsedebilirsiniz. Instagram reklamlarında ise hem öğrencileri hem de velileri baz alacak şekilde içerikler oluşturmalı ve hedef kitlenizi bu doğrultuda belirlemelisiniz. Yine okulun özellikleri ön planda tutulup eğitim kalitesine vurgu yapılabilir.
Google Ads Reklamları: Google Ads reklamlarında bir özel okul olarak daha çok arama ağı reklamları kullanabilirsiniz. Reklam stratejinizi kurgularken konum olarak daha yerel düşünmelisiniz. Beşiktaş’taki bir özel okul için Sarıyer, Zincirlikuyu, Maslak gibi yakın bölgeler hedeflenmelidir. Reklamınızın başlığı “Sarıyer özel okul” arama termi için Sarıyer olmalı, “Maslak özel okul” arama terimi için ise Maslak olmalıdır. Kullanıcıları iletişim formunun yer aldığı okulun özelliklerinin de yer aldığı bir sayfaya yönlendirmelisiniz. Okulun çevresinde oturan ama aynı lokasyonu paylaşmadığınız öğrencilerin sayfayı hemen terk etmemesi için onlara neden sizi seçmeleri gerektiğini anlatacak bir sayfa sunmalısınız. “Beşiktaş özel okul” arama terimi için ise sitenizin anasayfasına yönlendirebilirsiniz. “Özel anaokul”, “özel ilkokul”, “özel lise”, “özel kolej” gibi anahtar kelimeleri de seçebilirsiniz.Günümüzde YouTube kullanımının artışıyla beraber özellikle atlanabilir yayın içi reklamların tercih edilmesi etkili olacaktır. Okulunuzun sunduğu imkanlara yer vermek iyi bir tercih olabilir.
LinkedIn Reklamları: İş hayatına aktif olarak devam eden anne ve babaları yakalayabilmek için LinkedIn oldukça doğru bir platform. Bunun yanı sıra eğiticimlere ve akademisyenlere de bu platformdan ulaşabilirsiniz.
Twitter Reklamları: Instagram ve Facebook kullanmayan kullanıcılara ulaşabilmenizi sağlayan Twitter’da reklam vererek çocuk sahibi olan kullanıcıları hedefleyebilirsiniz. Yayınladığınız reklamlarda “özel okul”, “öğrenci” ve “okul kaydı” gibi hashtaglere yer vererek gündemi takip eden konuyla ilgili kullanıcılara da erişebilirsiniz.LinkedIn ve Twitter reklamları reklam alanında en son başvurulacak reklam stratejilerinden biridir. Bu mecralarda varlığınızı bulundurmak için bu stratejiye başvurabilirsiniz.

4. Özel Okullar İçin E-posta Pazarlama

E-posta pazarlama dikkat çeken bir strateji ile kurgulandığında verimli sonuçlar alabileceğiniz dijital pazarlama kanallarından biridir. Fakat bu konuda bazı noktalara dikkat etmeniz önemlidir.Özel Okullar İçin SEO ve Dijital Pazarlama Stratejileri

E-posta Pazarlamada Nelere Dikkat Edilmelidir?

Burada öncelikle unutmamanız gereken e-posta pazarlamayı sadece sizin yapmadığınız olmalıdır. Çünkü pek çok marka e-posta pazarlamayı kullanırken kullanıcıların çoğu bu reklamların hepsine bakmaz. Bu yüzden dikkat çekici başlıklar kullanmalısınız. “En iyi özel okul” ve “En iyi özel okulu mu arıyorsunuz?” gibi başlıklar size yardımcı olacaktır.
Başlığınız kadar içeriğiniz de yaratıcı olmalı ki kullanıcıyı istediğiniz yere yönlendirmeyi başarın. Bunu mümkün kılmanın yolu ise okulunuzun imkanlarını sunmak ya da indirim ve burs olanaklarınızdan bahsetmeniz olabilir.
Özel okullar için öğrenci ve velilere erişebileceğiniz bir hedef kitle tanımlamalısınız.
Öğrencilerinize kendini değerli hissedebileceği içeriklere yoğunlaşmalı ve mümkünse fırsat sunmalısınız.
Doğru zamanlama yapmalısınız. Yani özel okul kayıt dönemlerinde ya da dönem aralarında insanları yeni kayda açık olduğu dönemlerde pazarlama yapmalısınız.
Kurumsal çizginizi korumalısınız. Okulunuzun iletişim dilini e-posta pazarlamada da devam etmelisiniz.
Hedef kitlenize yönelik pazarlama yapmalısınız. Örneğin velileri hedefliyorsanız onlar için en iyi özel okul vurgusu yaparak okulun eğitim olanaklarından bahsedebilirsiniz. Öğrencileri hedefliyorsanız yapmanız gereken “sevgili öğrenciler” gibi içten bir hitabet ile yola çıkmak ve okulun sosyal projelerine dikkat çekmek.
Özel okullar için dijital pazarlamanın detaylarını sizin için anlattık. Dijital pazarlama stratejileri profesyonel şekilde yapıldığında karşılığı alınabilen çalışmalardır. Konu ile ilgili daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ya da özel okullar için dijital pazarlama hizmetlerimize göz atabilirsiniz.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Yorum (2)

  1. melih ince avatarı
    melih ince
    10/07/2020 Yanıtla

    Çok faydalı bilgiler, sizin ile çalışmak istiyorum.

  2. AletistNet avatarı
    AletistNet
    29/01/2021 Yanıtla

    Gerçekten çok yararlı bilgiler, teşekkürler

Average 
 5 Based On 2

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir