SEO Dersleri

Anahtar Kelime Araştırması ve SEO Araçları

Yazı İçeriği


Stratejik SEO olarak hazırladığımız blog yazılarında bu haftaki konu anahtar kelime araştırması ve anahtar kelime araştırmasında kullanılan SEO araçlarıdır. Yazı boyunca doğru anahtar kelime seçiminin SEO uyumlu makaleler için ne kadar önemli olduğunu, kullanılacak anahtar kelimelerin belirlenmesi için neler yapılabileceğini ve içerikte anahtar kelime kullanımının nasıl olması gerektiği gibi konuları ele alacağız. Kısaca SEO için anahtar kelime seçimi ile ilgili merak ettiğiniz detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Anahtar Kelime Araştırması ve SEO AraçlarıSEO’da Anahtar Kelime Kullanımı Neden Önemlidir?

Anahtar kelime SEO açısından çok önemlidir. Nitekim kullanıcılara sunduğunuz içeriklerin bir nevi özetini yansıtırlar ve kullanıcıların arama sonuçlarında görünmenize yardımcı olurlar. Yapılan aramalarda, organik olarak hedef kitleye ulaşmanın yollarından bir tanesidir. Bu yüzden SEO çalışmaları kapsamında anahtar kelime kullanımına dair stratejiler doğru geliştirilmelidir. Anahtar kelimelerle ilgili doğru stratejiler geliştirilmesi halinde bu zamanla organik arama sonuçlarına olumlu olarak yansıyacaktır. Bu açıdan bakıldığında SEO ile anahtar kelime kullanımı ayrılmaz bir parçadırlar. SEO’da anahtar kelime kullanımı stratejisini doğru geliştirmenin yolu da hedef kitleyi ve rakipleri iyi anlamaktan geçer. Bu konu ile ilgili detaylara yazının akışı içerisinde değineceğiz.

Doğru Anahtar Kelime Seçiminin Önemi

Kullanıcı deneyimini ön planda tutan içerik hazırlamak her daim çok önemlidir. Bununla birlikte yazılan içerikler ile ilgili doğru SEO anahtar kelime kullanımı, hedef kitleniz ile içeriğinizi buluşturma yolunda büyük önem arz eder. Yani SEO için anahtar kelime seçiminin doğru yapılması, Google’ın içeriğinizin ne ile ilgili olduğunu anlamasına ve içeriğinizi ilgili aramalar yapanların karşısına çıkarmasını sağlar. Bu noktada doğru anahtar kelime kullanımı yapabilmeniz için hedef kitlenizi mutlaka tanıyor olmalısınız. Onların neleri sevdiğini, neleri sorgulayıp sorduğunu, neleri öğrenmek istediğini bilmelisiniz ki, o doğrultuda doğru anahtar kelime seçimi ile doğru konularda içerikler oluşturabilirsiniz

Oluşturduğunuz bir içerikte yer verdiğiniz anahtar kelimeler, o içeriğin muhtevasını genel hatlarıyla anlatır. Bir web sitesini de arama sonuçlarında yukarı taşımak için yapılması gerekenlerden bir tanesi de doğru anahtar kelimeleri tespit etmektir. Nitekim doğru anahtar kelimeler, doğru hedef kitle ile sitenizi buluşturmaya yardımcı olur.

Doğru anahtar kelime seçimi konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise rakiplerdir. Bu yüzden SEO anahtar kelime araştırması yaparken, hedef kitlenizin özelliklerini, isteklerini göz önünde bulundurmanın yanı sıra, rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimelere de dikkat etmelisiniz. Rakiplerinizin konu ile ilgili yaptığı uygulamaları göz önünde bulundurarak, anahtar kelime seçimi konusunda sitenizi farklılaştırıcı ve böylelikle daha ön plana çıkartıcı stratejiler geliştirebilirsiniz.

Doğru anahtar kelime seçimi için yazının akışı içerisinde yer verdiğimiz anahtar kelime analiz programları kullanmanızın yanı sıra, ana anahtar kelimeyi Google’a yazıp sayfanın en altında çıkan önerileri de inceleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra arama kutucuğuna ana anahtar kelimenizi yazıp ‘Google Suggest’ özelliğinden faydalanabilirsiniz. Bu yolla hiç aklınıza gelmeyen faydalı long-tail keyword tespiti yapmanız mümkün olabilir.

Anahtar Kelime Türevleri ve Çeşitleri

Anahtar kelime, arama motorlarına yapılan aramalarda, en ilgili sayfaları kullanıcılarla buluşturmaya yardımcı olan ve SEO çalışmaları için büyük önem arz eden kelimelerdir. Peki SEO anahtar kelime çeşitleri nelerdir?

  • Seçilen Kelimenin Türevlerini Kullanmak

Anahtar kelime türevinin tanımını kısaca ‘Seçilen bir anahtar kelime ile ilgili farklılaştırılan kelime grupları’ olarak yapabiliriz. SEO çalışmaları kapsamında hedeflenen ana anahtar kelime, o kelimenin farklı türevleri ile desteklenmelidir. Bu hem yazının metinsel zenginliğini arttırır, hem de SEO açısından size avantaj sağlar. Hedef olarak belirlediğiniz ana anahtar kelimenin en sık kullanılan farklı türevlerini Google Ads Anahtar kelime planlayıcı üzerinden tespit edebilirsiniz. Bu aracın ve diğer benzer araçların kullanımları ile ilgili detayları yazımızın son kısmında ele alacağız.

Anahtar kelime türevi kullanımına örnek olarak cep telefonu kılıfları satan bir e-ticaret sitesini ele alalım. Üzerine çalışılan ana anahtar kelimenin ‘Cep telefonu kılıfları’ olduğunu düşünürsek, bu anahtar kelimenin türevlerine örnek olarak ‘Cep telefonu kılıfı’, ‘Cep telefonu kılıf modeller, ‘Cep telefonu kılıf çeşitleri’ gibi söz öbeklerini verebiliriz. Bunları yaparken hedef kitle ve rakiplerin üzerine çalıştıkları anahtar kelimeler ile ilgili detayları da göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca bu anahtar kelime türevlerini, Google Ads üzerinde sıralı eşleşmeye tabi, anahtar kelimenin eşleşen türevlerinden de analiz edebilirsiniz.Anahtar Kelime Araştırması ve SEO Araçları

  • Long Tail – Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime Kullanımı

Her gün arama motorları üzerinde milyarlarca arama gerçekleşmektedir. Bu aramalarda anahtar kelime hacmi yüksek olan kelimeler de yer almaktadır. Ancak bu tarz kelimelerde otoritesi yüksek belli başlı sitelerin hakimiyeti vardır. Bundan dolayı direkt olarak yalnızca bu anahtar kelimeler üzerine strateji geliştirmek yanlış bir yol olur. Bunun yerine arama hacmi yüksek anahtar kelimelerin uzun versiyonları olan long tail keywords versiyonlarına ve orta arama hacmine sahip anahtar kelimelere de yer vermelisiniz. Nitekim ilk başlarda uzun kuyruklu anahtar kelimelerde yükselmek, arama hacmi görece daha düşük olduğu için daha kolaydır. Hem de hedef kitlenizin tam da istediği bilgi ile onları buluşturmanıza yardımcı olur. Örn; çanta gibi üzerine büyük rekabet olan bir anahtar kelime yerine, ‘Kırmızı spor çanta, Su geçirmez spor çanta’ vb. kelimelerini kullanmak daha faydalı olabilir. Burada rekabet daha düşük olduğu için, hedef kitlenize ulaşmanız daha kolay olabilir.

Öte yandan SEO literatüründe long tail keywords = 3 ya da daha fazla kelimelerden meydana gelen söz öbekleridir şeklinde bir genel-geçer kural hakimdir. Ancak bu zamana ve kelimenin yapısına ve kelimenin ilgili olduğu sektöre göre değişiklik göstermektedir. Nitekim bir kelimenin long tail keyword olup olmayışı kelime sayısına göre değil, zamana göre, yani aranma hacmine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, internetin Türkiye’de yaygınlaştığı ilk dönemlere gidelim. O dönemlerde çanta satan yüzlerce web sitesi yoktu. Dolayısıyla ‘Çanta’ yazıp arama yapmak yeterliydi. Nitekim zaten seçenek olarak az bir havuz bulunmaktaydı. Ancak şimdiye dönüp baktığımızda istediğiniz çanta türlerini görüntülemek için yalnızca ‘Çanta’ yazmak yeterli olmaz. Bunun yerine ‘Mezuniyet için siyah çanta’ gibi aramalar yaparız. Sonuç olarak bir zamanlar istenileni bulmak için yeterli olabilen ‘Çanta’ kelimesi, şimdi üzerinde büyük rekabet olan bir ana anahtar kelimeye dönüşmüştür. Yani bir kelimenin long-tail anahtar kelime kategorisine girip girmemesi, kelime sayısından bağımsız olarak zamanla değişen bir durumdur.

Bunun yanı sıra ilgili web sitesinin dinamiklerine göre de değişkenlik göstermektedir. Örneğin X marka aracın bayisine ait web sitesinde ‘X spor arama modelleri’ kelimesi long tail grubuna girerken, sadece spor araba modelleri üzerine kurulu bir blog sitesi için bu temel anahtar kelime olacaktır. Belirtilen ikinci örnekte ki blog için long tail kelime örneği ‘X marka hybrid spor araba modelleri’ olacaktır.

  • Semantik Anahtar Kelime Kullanımı

Semantik kelimesinin anlamı ‘Anlambilim, anlambilimsel’dir. Semantik anahtar kelime, gizli anlam, mecaz anlamdır. Kısaca kelimeler arasındaki gizli anlamları-ilişkiyi ön plana çıkaran tanımlardır. Google birbiri ile alakalı, birbiri yerine kullanılabilen kelimeleri zamanla eşleştirmektedir. Yani semantik SEO ile birlikte Google, benzer anahtar kelimeleri aynı algılamaya başlamıştır. Semantik anahtar kelimeler Google için çok önemlidir. Çünkü gelişmekte olan bir yapay zeka için insanlar arasındaki kelimelerin anlamlarını öğrenmek ve arama sorgularında ilgili arama amacına uygun sonuçları çıkarmak Google’ın istediği asıl şeydir.

Detaylara geçmeden evvel basit bir örnek verirsek daha iyi anlaşılabilir. “Minik serçe” denilince akla kim geliyor? Hepimizin aklına direkt olarak Sezen Aksu geliyor değil mi? Burada ilk söz öbeği semantik SEO’dur, yani gizli, mecaz anlamdır. Ancak fark ettiğiniz üzere, gizli anlam olarak ana kelimenin yerine kullanılacak semantik kelime üzerinde, en azından toplumun belli bir kesiminin ne anlama geldiği konusunda mutabakata varmış olması gerekiyor.

Semantik anahtar kelime olarak “Çarşı – Beşiktaş, İnek Şaban – Kemal Sunal, Domat – Domates” benzeri kelimeler örnek olarak verilebilir.  Bununla beraber yapay zeka gelişimini düşündüğümüzde SEO açısından fayda gütmekten ziyade semantik tanımını daha iyi anlamak için bir soru üzerinden de örnek sunabiliriz.

İş yerine çalışan 207 işçiden, 17 tanesi yıl sonu itibariyle emekli olacaktır. Bununla beraber 5 kişi işten çıkartılmış ve 31 aralık itibariyle 5 kişi de işe alınacaktır. Bu durumda 1 Ocak tarihinde bu iş yerinin toplam kaç çalışanı olacaktır?

Cevap bizim için basit bir matematik hesabıyla 207 – 17 – 5 + 5 = 190 ‘dır. Ancak bunu bir yapay zekaya ilettiğimizde öncelikle bu soruda geçen emekli kelimesinin anlamını ifade etmemiz gerekmektedir. Yani emekli kişi artık iş yerine gelmeyecek, çalışma süresini doldurmuş kişi demektedir. Hesap yapması için önce bunu bilmesi yani burada ki gizli anlamı çözmesi gerekmektedir.

  • Sesli Aramaya Uygun Anahtar Kelime Kullanımı

Son dönemlerde sesli aramalar epey revaçta olmaya başladı. İstatistiklere göre Google aramalarının yaklaşık olarak %20’lik bir payı, sesli aramalardan meydana geliyor. Siri, Google Voice Search ve Alexa gibi kanallar aracılığı ile birlikte sesli aramalar artmaya başladı. Hatta birçok kişinin tahminine göre 2020 yılına geldiğimizde, sesli aramaların genel aramalar içerisindeki oranı %50’lere kadar çıkabilecek. Ortaya çıkan bu durum da haliyle SEO açısından sesli aramalara uygun anahtar kelime kullanımının önemini epey arttırdı.

Sesli arama aracılığı ile kullanıcılar bulundukları yere en yakın bir mağazayı ya da bir eczaneyi arıyor olabilirler. Bu açıdan yerel sayfaları optimize etmek önemlidir. Bu amaçla tekil anahtar kelimeler yerine daha uzun anahtar kelimeler üzerine çalışmak daha mantıklıdır. Bu doğrultuda hedef kitlenizin düşüncelerini tahmin etmeye çalışmalısınız. Örneğin, sesli arama ile pizzacı arayan kullanıcılar, ‘En yakın pizzacı nerede’ şeklinde bir arama yapabilir. Bu noktada sesli aramalar için yapılabilecek çalışmalar arasında, hedef kitlenizin size ulaşması için kullanabileceği olası anahtar kelimeleri düşünmek ve içerikler içerisinde bunlara yer vermek ya da bu doğrultuda içerikler geliştirmektir. Örneğin, sesli aramalara yönelik çalışma kapsamında sektörünüzle ilgili en çok merak edilen sorular kapsamında, bir soru-cevaptan meydana gelen yazı oluşturulabilir. Örneğin, YDS sınavı ile ilgili bir yazı yazacağınızı varsayalım. Alt başlık olarak soru cümlelerine yer verebilirsiniz:

  • YDS nedir?
  • YDS ile YÖKDİL farkı nedir?
  • YDS kaç yıl geçerli?
  • YDS kaç dakika sürüyor?
  • YDS sonuçları açıklandı mı?.

Anahtar Kelime Belirleme

Yazımızın bu bölümünde, belirlenen anahtar kelime türevleri üzerinden doğru anahtar kelime seçiminin nasıl yapılacağını, anahtar kelime türevleri için nasıl bir yol haritası çizilmesi gerektiğini anlatacağız.

Belirlediğiniz anahtar kelime türevlerini, arama hacimlerine göre sıralayabilirsiniz. Yazınızın içeriği ile ilgili en çok uyumlu olan anahtar kelimeleri kullanmalısınız. Anlam bütünlüğünü bozan bir anahtar kelime türevi varsa, sırf bunu yazı içerisinde geçirmek amacı ile kullanmaya çalışmamalısınız. Öte yandan yüzde 5-6 oranında bir kullanıma ulaşmak için de yazı içerisinde gerekli gereksiz yerlere serpiştirmeye çalışmamalısınız. Yani doğru anahtar kelime seçimi yapma yolunda öncelikle kullanılabilecek anahtar kelimelerin tespiti yapılmalı ve bu anahtar kelimeler kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurarak yazı içerisinde kullanılmalıdır. ‘Ayakkabı’ kelimesini yazı içerisinde geçirmeye uygun olduğunu düşündüğünüzü varsayalım. Sırf aynı şekilde geçirmek amacı ile anlatım bozukluklarına yer vermemelisiniz. Yazının herhangi bir yerinde bu şekilde kullanmak anlam bütünlüğünü bozuyorsa ‘Ayakkabıyı’, ‘Ayakkabılar’, ‘Ayakkabıların’ şeklinde de kullanabilirsiniz.

Öte yandan anahtar kelime araştırması yaparken tabi ki yazınızın içeriğini göz önünde bulundurmalısınız. Vermek istediğiniz bilgilere hedef kitlenizin nasıl ulaşmak isteyeceğini düşünmelisiniz. Bu doğrultuda farklı araçlar üzerinden yazı içerisinde geçirebileceğiniz farklı anahtar kelime türevlerinin tespitini yapabilirsiniz.

Anahtar kelime listesi oluşturmada dikkat edilmesi gerekilen bir başka nokta da rakiplerinizdir. Rakiplerinizin güçlü ve zayıf yanlarını belirlemelisiniz. Örneğin, rakibiniz genel anlamda kapsam bakımından dar bir şekilde konuları ele alıyorsa, siz long-tail keyword araştırması da yaparak, konu ile ilgili daha geniş kapsamlı yazılar oluşturabilirsiniz. Böylelikle ana anahtar kelimelerinizi de güçlendirmiş olursunuz.

İçerikte Anahtar Kelime Kullanımı

Yazımızın bu bölümünde hangi içerikte hangi anahtar kelimenin kaç kere kullanılması gerektiğinden bahsedeceğiz. Önceki bölümlerde anlattığımız metotlarla yaptığınız rakip analizleriyle ve hedef kitle değerlendirmesiyle oluşturduğunuz anahtar kelime listesi önemlidir. Yükselmek istediğiniz SEO anahtar kelimeler üzerinde yoğunlaşmalısınız. Bunun dışında her içerik için, içeriğe uygun olarak anahtar kelimeler belirlenmelidir. Akabinde yazı oluşturulurken bu anahtar kelimeler yazı içerisinde uygun bir şekilde kullanılmalıdır. SEO anahtar kelime sayısı ise yazının akışına göre değişebilmektedir.

Uzun bir yazı gerektiren bir içerik ile kısa bir yazı gerektiren bir içerikte kullanılan anahtar kelime sayısı birbirinden farklılık gösterir. Burada kullanılan anahtar kelimenin yoğunluğunun önemi ortaya çıkmakla birlikte, bu yoğunluk yazının yapısına göre değişir. Örneğin, bizim bu yazımızda ‘Anahtar kelime’ kelimesi birçok kez geçiyor. Yoğunluğu diğer anahtar kelimelere kıyasla daha yüksek gözüküyor. Ancak konu bu olduğu için, yoğunluğun bu kadar fazla olması normaldir. Kullanıcı deneyimini zayıflatacak zorlama anahtar kelime kullanımından ise kaçınılmalıdır. Öte yandan genel olarak ‘300 kelimelik bir makalede kaç anahtar kelime geçmesi gerekiyor?’ diye soruyorsanız, bunun yanıtı da bu yazımızda olduğu gibi konu ve anahtar kelime ilişkisine dayalı olarak değişmektedir. Belirli bir orana sabit kalmak ya da aşmamak için çabalamak için yapılacak her türlü zorlama hareket okumayı zorlaştıracak ve kullanıcı deneyimine olumsuz etki edecektir.

Anahtar Kelime Araştırma Stratejisi

Yazımızın bu bölümünde faydalı anahtar kelime araştırma stratejileri oluşturmaktan bahsedeceğiz. Yeni bir yazı için anahtar kelime arayışı sürecinde şu gibi aşamalardan faydalanabilirsiniz:

    • Google Arama Önerileri:

Öncelikle Google arama motorunun kendisinden faydalanabilirsiniz. İlgili konu ile alakalı kelimeleri Google arama motorunun URL kısmına yazabilir ve Google’ın önerdiği ilgili anahtar kelimeleri inceleyebilirsiniz. Buna ek olarak Google arama çubuğuna konunuz ile ilgili bir kelime ya da söz öbeği yazıp ilgili önerileri inceleyebilirsiniz. Her iki yol da aynı anahtar kelime önerilerini verecektir.

Anahtar Kelime Araştırması ve SEO Araçları

    • Google İlgili Aramalar:

Anahtar kelimeniz ile ilgili arama yaptıktan sonra sayfanın en altında yer alan Google ilgili aramalar kısmından önerilen anahtar kelimeleri inceleyebilirsiniz.

Anahtar Kelime Araştırması ve SEO Araçları

    • Google SERP 

Konunuz ile ilgili arama yapıp ilk sıralarda yer alan sitelerin başlıklarında ne gibi anahtar kelimeleri kullandıklarına bakabilirsiniz. Örneğin, ‘İngilizce kursu’ ile arama yapılınca aşağıdaki arama sonuçları ortaya çıkmaktadır. Örnekte gördüğünüz üzere İngilizce kursu ile ilgili farklı anahtar kelime türevlerini içeren başlıklar yer almaktadır.

Anahtar Kelime Araştırması ve SEO Araçları

  • Rakip Bazlı Aramalar:

Arama sonuçlarında çıkan yazıların içerisine girip rakiplerinizin ne gibi anahtar kelimelere yoğunlaştığını dikkatlice inceleyip not alabilirsiniz. Örneğin, Prag ile ilgili bir gezi yazısı hazırlanacağında benzeri yazılara bakılıp aşağıdaki gibi göze çarpan ve anahtar kelime olma potansiyeli olan söz öbekleri listelenebilir.

Anahtar Kelime Araştırması ve SEO Araçları
Bu gibi stratejiler faydalı olmakla birlikte Google’ın herkese sunduğu bilgiler arasında yer almaktadır. Yani bu stratejiler ile rakipleriniz de aynı anahtar kelimeleri kullanıyor olabilirler. Bu durumda rakiplerinizle aranızdaki farkı açmak, çok keşfedilmeyen anahtar kelimelerden de organik trafik çekmek ziyaretçi sayınızı arttırmada faydalı olacaktır. Anahtar kelime kullanımında yukarıdaki stratejilere bağlı kalarak oluşturulan anahtar kelime listesine ek olarak, yazınızı rakiplerinizden farklılaştırıcı anahtar kelime arama stratejileri de geliştirmelisiniz. Şimdi ise bu stratejilerden bahsedelim:

  • Forum Konu Başlıkları:

Forumlardan faydalanabilirsiniz. Kadınlar ile ilgili bir yazı hazırladığınızı düşünelim. Örneğin kadınlar kulübü adlı forumda konunuz ile ilgili birçok anahtar kelime bulabilirsiniz. Nitekim burada kadınları ilgilendiren her konuda kadınların durumları tanımlama biçimleri, sordukları sorular, korkuları, merakları, heyecanları ile ilgili birçok anahtar kelime tespit edebilirsiniz. Böylelikle önceki adımlarla anahtar kelimelerle ilgili rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimelerin üzerine çok da kullanılmayan anahtar kelimelerin tespitini yapabilirsiniz. Bu da rakiplerinizden farklılaşmak adına önemli bir adım olacaktır. Örneğin, ‘Göğüs estetiği’ kelimesini aratarak açılan ilgili başlıklara göz atabiliriz. Hem göğüs estetiği ile ilgili farklı anahtar kelimeler içeren başlıklar görebilirsiniz hem de konu başlıklarına tıklayıp içerikler üzerinden farklı anahtar kelime türevlerini inceleyebilirsiniz.

Anahtar Kelime Araştırması ve SEO Araçları

  • Sözlük Entry’leri

Farklı anahtar kelimeler keşfetme konusunda kullanabileceğiniz bir başka platform ise ekşi sözlük, uludağ sözlük gibi platformlardır. Bildiğiniz üzere bu platformlarda her konu ile ilgili girilen entrylerde birçok tanımlama biçimleri bulunmaktadır. Bunlardan yola çıkarak rakiplerinizin Google ile keşfedemediği anahtar kelimeleri keşfedebilir ve daha çok organik trafik çekebilirsiniz. Örneğin; Salda Gölü ile ilgili gezi blogunda bir yazı hazırlanacağını farz edelim. Salda Gölü ve benzeri türevlerinin Google’a yazılması ya da Google Anahtar Kelime Planlayıcısı üzerinden kontrol edilmesi ile birçok kelime keşfettiğinizi düşünelim. Ekşi sözlüğe girildiğinde ve Salda Gölü aratıldığında ise karşımıza şöyle bir tanım çıkıyor: Türkiye’nin en derin ikinci gölü… Bu anahtar kelimeyi neden kullanmayalım? Bunun yanı sıra Dünya’nın en temiz beşinci gölü şeklinde bir tanımlama da var. Buradan yola çıkarak Dünya’nın en temiz 5 gölü, Dünya’nın en temiz gölleri, Türkiye’nin en temiz gölü gibi anahtar kelimeler bulunabilir. Bu örnekleri ise yalnızca bir entry üzerinden oluşturduk. Salda Gölü ile ilgili ekşi sözlükte 35 sayfalık entry bulunuyor. Kim bilir oradan daha ne kadar anahtar kelime keşfi yapılabilir?

Anahtar Kelime Araştırması ve SEO Araçları

  • Ekşi sözlük ve kadınlar kulübü platformlarının yanı sıra Vikipedi de benzer bir mantıkla anahtar kelime bulma konusunda kullanılabilir. Nitekim orada da neredeyse her konu ile ilgili birçok bilgi ve tanımlama bulunmaktadır.

Anahtar Kelime Araştırması ve SEO AraçlarıAnahtar Kelime Analiz Araçları

Yazımızın son bölümünde ise şu ana kadar anlattığımız süreçte faydalanabileceğiniz anahtar kelime araçları hakkında bilgi vereceğiz. SEO anahtar kelime belirlemede faydalanabileceğiniz başlıca araçlar aşağıdaki gibidir:

  • Google Adwords Anahtar Kelime Planlayıcı

Google tabanlı olan bu anahtar kelime analiz programı sayesinde aylık ortalama olarak gerçekleşen arama ve trafik oranlarının incelemelerini gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan bu araç üzerinden, yapmayı planladığınız dijital ortamdaki reklam çalışmalarında hedef olarak koyacağınız anahtar kelimeler için ayırmanız gereken bütçeyi de öğrenebilirsiniz. Google Adwords anahtar kelime planlayıcıya ulaşmak için Google Ads hesabı üzerinden araçlar sekmesine ve akabinde anahtar kelime planlayıcı sekmesine tıklamalısınız. Karşınıza çıkan araç üzerinden elde edebileceğiniz ve görüntüleyebileceğiniz başlıca bilgiler aşağıdaki gibidir:

  • Seçilen anahtar kelimelere ek olarak ilgili yeni anahtar kelime tavsiyeleri
  • Aranılan anahtar kelimelerinin ortalama aylık aranma hacimleri
  • Seçilen anahtar kelimelerin hangi cihazdan ne kadar girildiği bilgisi (tablet, akıllı telefon, masaüstü)
  • Anahtar kelimelerdeki rekabet hacimleri ve durumları
  • Anahtar kelimelerin tıklama başına tahmini maliyetleri
  • Anahtar kelimelerin ülke ve dile göre aranma hacimleri

Anahtar Kelime Araştırması ve SEO Araçları

  • Ubersuggest

Bu anahtar kelime analiz aracı, Google Anahtar Kelime Planlayıcı’da tespit edemeyebileceğiniz anahtar kelimelerle ilgili araştırma yapmanızı sağlar. Farklı dillerde yapılan araştırmalar ile ilgili detaylı analiz yapma fırsatı verir. Öte yandan farklı platformlara yönelik olarak web, görsel, youtube, haberler gibi farklı alanlara yönelik spesifik olarak araştırmalar yapabilirsiniz. Ortaya çıkan anahtar kelimeleri alfabetik olarak sıralayabileceğiniz gibi, arama hacimlerinin büyüklüğüne göre de sıralayabilirsiniz. Anasayfada araştırma yapacağınız dili seçip, ilgili anahtar kelimeyi girdikten sonra karşınızda şu ekran belirir (Örnekte ‘Kışlık elbise’ aramasını yaptık):

Anahtar Kelime Araştırması ve SEO Araçları

Yukarıda gördüğünüz üzere anahtar kelimenin aylık bazda arama hacimleri rakamsal olarak gösterilmektedir. Tahmin edileceği üzere ‘Kışlık elbise’ aramaları eylül-ekim ayları ile birlikte büyük bir artış gösteriyor. Öte yandan aynı grafikte yıl boyunca ortalama olarak ay başına yapılan arama sayısı da gösterilmektedir. Üst kısımda ise bu anahtar kelimenin yüksek rekabet oranına sahip olduğu gösteriliyor. Sol üst taraftan alt tarafa doğru sıralanan ikonlar üzerinden ‘Keyword ideas’ kısmına basacak olursanız da, ‘Kışlık elbise’ ile ilgili alternatif anahtar kelimeler ve bu kelimelerin arama hacimleri görülebiliyor. Aşağıda yer alan görselde bu örneği inceleyebilirsiniz.

Anahtar Kelime Araştırması ve SEO Araçları

  • Keywordtool.io

Keywordtool.io anahtar kelime analiz aracı sayesinde yalnızca Google üzerinden değil, Youtube, Bing, Amazon ve App Store gibi platformlar üzerinden de anahtar kelime araştırması yapmanız mümkündür. Ücretsiz olarak birçok özelliğin kullanılabildiği bu anahtar kelime analiz aracı ile anahtar kelime aramalarınızı bölgesel ve farklı dillere göre ayarlayabilirsiniz. CPC ve Adwords rekabeti ile ilgili detaylara bu araç üzerinden ulaşmak ise ücretlidir.

Öte yandan bu araç sayesinde rekabet oranı en yüksek ve düşük anahtar kelimeleri görmeniz mümkün olmaktadır. Diğer analiz araçlarından keywordtool.io anahtar kelime programının ayırıcı farkının ise, long-tail anahtar kelime oluşturma konusunda size epey yardımcı olabilmesidir.

Anahtar Kelime Araştırması ve SEO Araçları

Yukarıda gösterdiğimiz ekran görüntüsünde ‘En iyi İngilizce kursu’ kelimesi aranmıştır. Bu doğrultuda görüldüğü üzere farklı anahtar kelime türevi önerileri sunulmaktadır. Sağ üstte yer alan ‘Sort by’ kısmında ‘Ascending’i seçerseniz, arama hacmi yükselenlerin en önde olacağı şekilde sıralama yapar. ‘Descending’ seçilmesi durumunda ise tersi yönde bir sıralama oluşur. Buna ek olarak sesli aramalara uygun içerik oluşturabilmek adına, sol üst kısımda yer alan ‘Questions’ sekmesine tıklarsanız, konu ile ilgili en çok sorulan soruları sizin için sıralar.

  • KWfinder

SEO rekabeti olarak düşük olmakla birlikte aranma hacmi yüksek olan uzun kuyruklu anahtar kelime bulmanızı sağlayan bir araçtır. Ücretli olan bu aracın ücretsiz olarak sunulan deneme sürümü bulunmaktadır. Arayüzü sade, kullanımı kolaydır. Araca üyeliğin ardından giriş yapıldıktan sonra, ilk kısma üzerine arama yapmak istediğiniz anahtar kelimeyi yazmalısınız. İkinci kısımda ise araştırma yaptırmak istediğiniz dilin seçimini yapmalısınız. Akabinde ‘Search’ butonuna basmanız sonuçları görmenizi sağlayacaktır. Karşınıza çıkan anahtar kelime önerileri ile ilgili zorluk derecesi, kelimelerle ilgili değerler gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.

Anahtar Kelime Araştırması ve SEO Araçları

Yukarıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz üzere ‘Diyetisyen’ kelimesi ile ilgili en çok aranan kelimeleri sıralayabildik. En sağda en son kaç gün önce o anahtar kelime ile ilgili bilgilerin güncellendiğini görebilirsiniz. Kelimerin trend durumları ve tahmini tıklama başı maliyetleri için de bilgiler mevcuttur. Öte yandan KWfinder üzerinden ücretli olarak backlink analizleri ve SERP analizleri de yapabilirsiniz. Bu anahtar kelime aracını diğer araçlardan ayıran en önemli özelliklerden bir tanesi ise, anahtar kelimelerde harf farklılıklarını bile analiz ederek sonuçlarını size sunabilmesidir. Öte yandan long-tail keyword önerilerini de bu araç üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

  • SEOmonitor

SEOmonitor, sizler için kısa incelemesini yapacağımız son anahtar kelime analiz aracı olacak. SEOmonitor, SEO analizi çıkarırken kullanabileceğiniz onlarca program arasında yer almaktadır. SEOmonitor üzerinden hem anahtar kelime analizi hem de rakip analizi gerçekleştirebilirsiniz. SEOmonitor analiz aracı üzerinden hem başarılı olduğunuz anahtar kelimeleri görebilir, hem de bu anahtar kelimeler üzerinde başarılı olan diğer rakiplerinizi görmenizi sağlar. Arayüzü ve tasarımı ile kullanımı oldukça kolay ve zevklidir. Herhangi bir anahtar kelime ya da türevi ile ilgili detaylı rakip analizi yapmanızı sağlar ve sonuçları grafik olarak ortaya koyar. Seçtiğiniz anahtar kelime için tüm rakiplerinizi sıralar ve sayfa otoritelerini karşılaştırmanıza yardımcı olur.

SEOmonitor anahtar kelime analiz aracını, diğer araçlardan ayıran en büyük fark ise SEOmonitor anahtar kelime analiz aracının, Türkçe arama sonuçlarına ve arama kelimelerine bu kadar yatırım yapan yegane analiz aracı olmasıdır. Aşağıda SEOmonitor analiz aracının Türkçe altyazılı tanıtım videosunu bulabilirsiniz.

Stratejik SEO olarak anahtar kelime araştırma ve anahtar kelime araçları ile ilgili hazırladığımız yazının sonuna geldik. Yazı boyunca kullanılacak anahtar kelimelere karar verme, anahtar kelimeleri kullanma biçimi ve yoğunluğu, anahtar kelime analizi yaparken kullanılabilecek araçlar ile ilgili küçük bir kılavuz niteliğinde bilgiler sunduk. Konu ile ilgili herhangi bir sorunuz olması halinde bizlerle iletişime geçebileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir